Een bijzondere rariteitenkast

003 b 1980 Hardy Wachskabinett Padovani 16 _0477-44 ok  In het verleden verzamelden deftige heren allerlei rariteiten die ze bewaarden in een kast of kamertje 

003 a 1980 Hardy Wachskabinett 1 - kopie

Een heel bijzonder kabinet is in het bezit van antiquair Georg Laue in München. Het is een kast in de vorm van een secretaire, gemaakt door Theodor Commer, een Keulse meubelmaker. Als de deuren worden geopend, ontvouwt zich een mirakel. Zowel in de kast als aan de binnenkant van de deuren, zijn 36 kastjes bevestigd met in elk daarvan een figuur in was, gemaakt door de befaamde modelleur Caspar Bernard Hardy. De 003 d 1980 Hardy Wachskabinett Padovani 16 _0528-8 oksecretaire was eerst in het bezit van een familie in Keulen, maar verhuisde mee naar Berlijn. Bij een bombardement aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, werd de kast beschadigd en ging een aantal figuren verloren. Met veel speurwerk langs beurzen en antiquairs, konden modellen worden gekocht om de kast weer te vullen. Dat kon omdat Hardy vrijwel altijd met dezelfde maten werkte. Wel was er nu sprake van verschillende thema’s bij de wasfiguren, variërend van ambachtslieden en heiligen tot idyllische taferelen of vanitas symbolieken.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s