Herrie in de kerststal

eae531f8904d7a694b6176b75eb5c5a848247623 Een kerststalletje betekent niet altijd vrede op aarde 

Ik had twee grootmoeders, één in Leiden en één in Oegstgeest. De Leidse was gereformeerd, stijl calvinistisch, ze werkte hard en was door en door betrouwbaar. Ik was gek op haar. De ander was katholiek van Vlaamse afkomst. Af en toe nam ze mij mee naar de mis, waar ik mij beter vermaakte dan in de gereformeerde kerk met voor een kind wel erg lange preken. Ze was altijd vrolijk en je kon veel met haar lachen.

c00d4deb64eb030d762fa4b9a5c08cfbb8025449

Twee weken voor kerstmis kwam mijn katholieke grootmoeder ons huis binnen met een grote tas en wangen rood van opwinding. Ze maakte het dressoir vrij en rolde een kerstlopertje uit. Vervolgens kwam er in delen een kersstal tevoorschijn, die zij met zorg in elkaar zette. Aan de nok werd een gipsen kerstengeltje opgehangen en daarna kwamen Jozef en Maria, het kindje, de herders, de koningen, de os en de ezel, schapen en kamelen. Bij ieder figuurtje vertelde zij wie het waren, wat hun dagelijkse bezigheden waren en welke geschenken ze meenamen. Ik was tien jaar, mijn broertjes 8 en 6 jaar. We luisterden met open mond naar alle verhalen. De dagen daarna vermaakten we ons uitstekend met de kerststal. We lieten de engel vliegen, de kamelen holden achter de schapen, uit de stal klonk het geluid van de ezel en de os en voorzichtig tilden we het kindje uit de kribbe. Toen kwam de vrijdag. Zoals gewoonlijk kwam mijn gereformeerde grootmoeder theedrinken. Ze stapte opgewekt babbelend de kamer binnen. Toen zag ze de kerststal en verstarde. Ze zetten haar tas met een klap op tafel en haastte zich naar de keuken. Ze kwam terug met de vuilnisbak, zette die bij het dressoir en schoof de hele kerststal en alle gipsen figuurtjes erin. ‘Weg met die heidense poppenkast’, brieste ze. Later, toen we weer eens verhuisden kwam het gipsen engeltje vanonder het dressoir tevoorschijn. Ik heb het nog, als herinnering aan de huiselijke beeldenstorm.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s