Sinterklaas in de zomer

ori_338-34256-958578-19th-Century-Sculpture-of-a-Bishop-in-Red-Gilt-Cloak-picture2 In de bloedhete zomer van 1947 had ik een onverwachte ontmoeting 

Het was in de bloedhete zomer van 1947. Ik was vijf jaar. We woonden tijdelijk bij mijn oma aan de Zijlsingel, aan de overkant, op de hoek van de Singel en de SinterklaasOosterdwarsstraat staat een groot huis, ooit gebouwd voor de burgemeester van Leiderdorp, toen de grens van Leiden nog ophield bij de singels. Het huis staat er nog. Waar nu aan de straatkant een raam zit, was een trapje naar de voordeur, zoals aan het metselwerk nog te zien is. Het was vlak na de oorlog een katholiek verpleeghuis. Ik maakte op mijn vliegendehollander juist een scherpe bocht, toen er een grote zwarte auto stopte. Een bisschop ging de bejaarde zieken een bezoek brengen. Wist ik veel. Voor mij stapte daar Sinterklaas in vol ornaat uit de auto. Ik hapte naar adem en riep met schrille stem: ‘Sinterklaas’. De geestelijke ging zonder opkijken het huis in. Ik stoof de Oosterdwarsstraat uit naar het veldje aan het eind, waar altijd jongens aan het voetballen waren. ‘Jongens’, brulde ik. ‘Sinterklaas is er’. Mijn makkers keken me vol ongeloof aan, maar toen ik volhield, overwon de nieuwsgierigheid. In een onderweg

4204_img_1610

Chevrolet 1947 

aangroeiende stoet gingen we naar het verpleeghuis. De grote auto die daar stond overtuigde de ongelovigen. ‘Een Chevrolet’, mompelde één van de grotere jongens. ‘Afblijven’, bromde de chauffeur, nog voordat iemand een vinger had uitgestoken. Eindelijk ging de deur open en de bisschop stapte omzichtig omlaag langs het steile trapje. Er ging een zucht door de schare kinderen. Toen klonk het spontaan uit vele kinderkelen: ‘Dag Sinterklaasje, daaag ,daaag’. De bisschop keek gegeneerd om zich heen, knikte en stapte haastig in de auto.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s