Liefdesappels

dioscorides De Materia Medica  In de Bijbel is sprake van de geheimzinnige Dudaim, later vertaald als ‘liefdesappels’

Genesis 30:14  En Ruben ging in die dagen van de tarweoogst, en hij vond Dudaim in het veld, en hij bracht die tot zijn moeder

img_8347Bijgewerkt alruinmannetje (Mandragora)

Ruben, de zoon van Lea, vond ‘dudaim’ op de akker en gaf die aan zijn moeder. Lea voelde zich verwaarloosd door haar man Jakob, die al zijn aandacht besteedde aan zijn favoriete vrouw Rachel. Helaas kon Rachel geen kinderen krijgen. Lea probeerde de liefde van haar man te winnen door hem zonen te schenken. Zij gaf Jakob dudaim, die daardoor in een roes raaktec29e87d1fcc8b4d4d9c0f214fb1a8b0b madragora vrouwtje en bij haar sliep, met als gevolg dat Lea opnieuw zwanger werd. 

Dudaim is de wortel van de plant die officeel Mandragora Officinarum heet, in Nederland bekend als alruin. De plant sterft af in het najaar en loop in de lente weer uit. De gespleten wortel lijkt een beetje op een poppetje. Kruidendokters accentueerden dat door er een gezichtje in te snijden. De alruinwortel bevat giftige stoffen, die hallucinerend werken, lustopwekkend zijn en in grote hoeveelheden de dood tot gevolg hebben. De Egyptenaren stampten de wortel tot poeder waarmee een drank werd gemaakt, waardoor patiënten een uur buiten westen geraakten, zodat de artsen een operatie konden verrichten. De Griekse arts Hippocrates gebruikte d91626fe174a9f487f2abe9cec4c80bd--mandrake-diy-schoolalruin ook om te verdoven en verder om vrouwenkwalen en depressiviteit te verhelpen. Er werden allerlei wonderlijke verhalen over de alruin verteld. De beste alruinwortels zouden aan de voet van galgen groeien. Wie een alruinmannetje uit de grond trok zou een afgrijselijke schreeuw horen, die dodelijke gevolgen kon hebben. Daarom stopte men de oren dicht en bond een hond met een touw aan de alruinwortel, waarna het dier werd gelokt met een stuk vlees en zo de begeerde wortel uit de grond trok. De alruinwortel sprak zo tot de verbeelding dat die wel werd versierd en gedragen als een amulet om ziekten tegen te gaan en vruchtbaarheid te bevorderen. 

alruinmannetje en hond

Middeleeuws kruidenboek met de voorstelling van een hond die de alruinwortel uit de grond moet trekken 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s