De kikker van Max Velthuijs

73a2c1175e1615a446d8fc5e17de7a11--sweet-memories-childrens-books Het is al weer vele jaren geleden dat ik Max Velthuijs ontmoette 

Op de leuke site literatuurmuseum.nl kwam ik een uitvoerig verhaal tegen over Max Velthuijs, de illustrator die vooral bekend werd door zijn Kikker.

kikkertiendaagse_nieuwskop1

Mijn gedachten vlogen terug naar die ontmoeting in Den Haag. Dick Koger, toenmalig directeur van de Staatsuitgeverij en medebestuurslid van de Museumjaarkaart, kwam met het idee van een blad voor de kaarthouders. Dat sprak me erg aan. Ik verzamelde een enthousiaste redactie en een leuke ploeg schrijvers om mij heen, die ik ook redelijk kon betalen. Het blad kreeg de naam ‘Vitrine’en bestaat nu nog als ‘Museumtijdschrift’.

0be4722b74a2703cea3a4444c15dada5_cache_

Max Velthuijs (Uitg. Leopold) 

Samen met Han Pekel maakten we een tv serie met de zelfde naam Vitrine. Leuke tijd. Ik was tien jaar hoofdredacteur en ontmoette veel leuke mensen. Ergens zag ik de geweldig leuke tekeningen van Kikker. Ik maakte een afspraak met Max Velthuijs. Het was een gezellige boel. In de box kroop kraaiend een klein jongetje rond, kind van Max en zijn tweede vrouw. ‘Daar doe ik het voor’, zei Velthuijs en wees op de kleine. Het werd een gezellig gesprek en ik maakte een groot ruim geïllustreerd artikel. Toen waren de poppen aan het dansen. Woedende abonnees schreven dat het museumblad Vitrine zich niet kon verlagen tot kindertekeningen van een kikker. In de jaren daarna won Max Velthuijs prijs op prijs en werd een beroemdheid in Nederland. Met trots denk ik er aan terug, dat ik één van de eersten was die schreef over de Kikker van Max Velthuijs.

kikker-is-verliefd-max-velthuijs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s