Baldadigheid in de Pieterskerk

 736-geschiedenis  Kwajongens bezorgden de koster overlast 

images

De Pieterskerk in Leiden met de klokkentoren 

Het was 25 januari 1689. Omstreeks half negen in de avond waren in de duistere Pieterskerk een paar mensen aan het werk. Een knecht kwam een rouwkleed bezorgen. De onderkoster was in de weer. Een werkvrouw was bezig met schoonmaken bij het licht van een enkele kaars. Plotseling klonk lawaai bij het koorhek. Een paar kwajongens hadden de collectezakken aan lange stelen van de muur gepakt en liepen rond zoals de diakenen wanneer ze tijdens de kerkdienst geld ophaalden. De koster en de knecht zeiden er iets van. De jongens werden nog baldadiger.

010 a Baldadigheid Pieterskerk Wiebke

Tekening Wiebke

Ze pakten een baar van de kant, zetten er een tonnetje op en liepen in optocht door de kerk als bij een begrafenis. De zoon van de koster rukte het tonnetje van de baar, maar toen ging één van de kwajongens erop zitten. Adriaen, de zoon van een man die ook in de kerk bezig was, bemoeide zich ermee. Toen liep de zaak helemaal uit de hand. De belhamels pakten Adriaen bij zijn voeten en sloegen hem tegen de pilaren. Zijn geschreeuw galmde door de kerk. Zijn vader snelde te hulp, maar één van de jongens sloeg hem een bloedneus. Er werd door de slachtoffers aangifte gedaan bij de burgemeester.

 

Hendrick Cornelisz. van Vliet~The Pieterskerk in Leiden, 1652

De Pieterskerk geschilderd in 1652 door Hendrick Cornelisz. van Vliet. Burgers wandelen, jongens knikkeren, werklui delven een graf.  

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s