Jongkind in Rotterdam en Dordrecht

Gustave_Courbet_-_Portrait_of_Jongkind  Jongkind schilderde graag de havens van Dordrecht en Rotterdam 

9809 Haven bij Dordrecht. Simonis en Buunk Jongkind

Gezicht op Dordrecht (Kunsthandel Simonis en Buunk)

Op naar Dordrecht. Altijd weer een feest om in die stad rond te wandelen. De enorme, piekfijn onderhouden Grote Kerk, de oude binnenstad en altijd weer het water in de binnenhavens en de overweldigende waterplas van Maas en Merwe bij het Groothoofd, vooral mooi te zien vanuit de Maaskamer van Museum het Dordts Patriciershuis aan de

banner-0

Uitzicht vanuit de Maaskamer in Museum het Dordts Patriciershuis

Wolwevershaven. Dordrecht heeft de eeuwen door talloze schilders aangetrokken vanaf Gerrit Cuyp tot William Turner en ook Van Gogh en Jongkind liepen er rond met hun schetsboek. In het Dordrechts Museum is nu een prachtige tentoonstelling te zien over Jongkind en zijn vrienden. Ook aantrekkelijk voor Rotterdammers. Johan Berthold Jongkind werd geboren in Lattrop (Overijssel), maar verhuisde al jong naar Vlaardingen. Na zijn opleiding in Den Haag, met als belangrijkste leermeester Andreas Schelfhout, kreeg hij een koninklijke beurs, die hem in staat stelde naar Parijs te gaan. Daar ging het mis. Jongkind vertoefde meer in de kroegen van Montmartre dan in zijn atelier. Al spoedig werd het verlangen naar de Hollandse polders en havensteden hem te groot. De rest van zijn leven zou bestaan uit het heen en weer trekken tussen Parijs en Rotterdam.

047 c SK-A-2270 Rotterdam bij maneschijn, Johan Barthold Jongkind, 1881 Rijksmuseum

Rotterdam bij Maanlicht. Schilderij uit 1881. (Rijksmuseum Amsterdam)

De nuchtere Rotterdammers keken laatdunkend naar de sjofele schilder, die met zijn schetsboek langs de havens sjouwde en ’s avond lang stond te turen naar het maanlicht op het water. Gelukkig werd hij telkens weer opgevangen door vrienden. In Rotterdam was dat bijvoorbeeld de amateur-schilder Mastenbroek, de vader van de later bekende schilder J.H. Mastenbroek. Samen trokken zij door de polders en langs de vaarten. Soms zag de oude Mastenbroek kans voor zijn vriend een schilderij voor vijftig gulden te verkopen. Op den duur ging de gezondheid van Jongkind achteruit. Hij dronk almaar meer en was bezeten van de gedachte dat men hem probeerde te vergiftigen. Ondertussen maakte hij steeds mooiere schilderijen en aquarellen waarbij hij een meester werd in het weergeven van het maanlicht. Totdat hij geheel uitgeblust raakte. Claude Monet schreef aan een vriend: ‘Je weet dat de enige goede zeeschilder die we hadden, Jongkind, dood is voor de kunst. Hij is volkomen gek’. Al aan het eind van zijn leven werd het werk van Jongkind vooral bij buitenlandse verzamelaars zeer gewild. Nu is zijn werk onbetaalbaar. Gelukkig danken wij aan Jongkinds liefde voor Rotterdam en omgeving een aantal prachtige werken die de oude stad weergeven, vaak gehuld in 200px-Johan_Barthold_Jongkind_01mysterieus maanlicht. Op de afbeelding een schilderij van Jongkind uit de collectie van het Kröller-Müller Museum. We zien de Oude Haven met de Ooster Oude Hoofdpoort. De prachtige poort uit 1597 werd gesloopt in 1856 om plaats te maken voor een kopstation van de lijn Utrecht-Gouda-Rotterdam. Er werd hevig geprotesteerd tegen de plaats, het station kwam toen een eindje verderop, ongeveer op de plaats van het voormalige badpaleis Tropicana, maar toen was de poort al gesloopt. Jammer, jammer, want de plek viel buiten de in 1940 gebombardeerde zone en had er nu dus nog kunnen staan. Gelukkig is de plek afgebeeld op één van de schilderijen die Jongkind maakte van Rotterdam en omgeving. (zie verder: www.ruudspruit.com

gezicht-op-de-haven-van-rotterdam-johan-barthold-jongkind-46419-copyright-kroller-muller-museum

Gezicht op de Ooster Oude Hoofdpoort in Rotterdam (Museum Kröller-Müller)

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s