Halloween

More Halloween Clip Art Illustrations at http://www.ClipartOf.com Het oeroude heidense Halloween is ook in Nederland springlevend 

PumpkinheadsHeaven1901

Het jaar van de Kelten begon op 1 november. De laatste dag van oktober was voor hen oudejaarsavond. Een griezelig moment. De geesten van de mensen die in het voorbije jaar waren gestorven zweefden rond en probeerden de levenden te pakken. Om hen af te weren droeg men maskers en zette voedsel aan de deur om de geesten tevreden te stellen. De avond was ook het moment bij uitstek voor heksen om op een bezemsteel naar een bijeenkomst te vliegen en heksensabbat te houden. De kerk probeerde de

009 e

Vliegende heksen en dansende katten

heidense feesten te verbannen door november te beginnen met Allerheiligen en Allerzielen. Maar het oude feest was onuitroeibaar. Engelsen en Ieren namen All Hallows Eve oftewel Halloween mee naar Amerika en in de voorbije jaren is het griezelfeest overgewaaid naar Europa. Er worden pompoenen uitgehold tot afschrikwekkende koppen, kinderen dragen maskers of verkleden zich als heksen en spoken. Opnieuw proberen vrome bestuurders in onder meer Maasland en Gouda het feest uit te bannen. Maar het geloof aan spookachtige wezens is diepgeworteld. In het verleden was de angst voor heksen zo reëel dat velen – meestal meisjes en vrouwen – daarvan het slachtoffer werden en werden verbrand of verdronken. Een voorbeeld is een 15de eeuws proces in Amersfoort.

009 f Copy of RP-P-1924-700 Keisnijder of de heks van Mallegem, Pieter van der Heyden, Theodoor Galle, 1595 - 1633

‘De Heksen van Mallegem’ , fragment van een prent naar Pieter Brueghel de Oudere. Heksen werden bijzondere krachten toegeschreven, zij konden bijvoorbeeld keisnijden .

Heksen in Amersfoort

 In voorchristelijke tijden waren er mannen en vooral vrouwen die over bijzondere gaven beschikten. Ze hadden verstand van ziekten en kwalen en wisten manieren om die te genezen zoals bijvoorbeeld met kruiden. Zo nodig gingen zij in trance om in contact te komen met de geest van de zieke. Zij gebruikten bijvoorbeeld een zalfje met bestanddelen van vingerhoedskruid, nachtschade en wolfskers. De zalf werd onder de

009 c RP-P-BI-2206 (1) Heks tovert demonen voor Willemynken, Boëtius Adamsz. Bolswert, 1590 - 1627 fakkels, delen dieren, tover demonen in wolk

Een heks tovert demonen uit een boom

oksels en in de liezen gesmeerd. Dat veroorzaakte hallucinaties waardbij de gebruikers meenden te veranderen in een kat of een wolf of dat ze konden vliegen. De christelijke kerk nam scherp afstand van deze gebruiken. Maar het geloof in hekserij bleef hardnekkig bestaan. Als dieren ziek werden of koeien werden aangevallen door wolven, zoals in de 15de eeuw in de omgeving van Amersfoort regelmatig voorkwam, werd direct gedacht aan hekserij. Zo ook als de melk of wanneer de boter bedierf of mensen aan toevallen leden. Men wees dan mensen aan die op de één of andere manier opvielen en beschuldigde hen van hekserij. Er werden dan proeven genomen. Men zei dat een heks een geest is die kan vliegen en dus bijna niets weegt. Om dat te testen werd de beklaagde op een weegschaal gezet, of in het water gegooid met een steen om de nek. Wie zonk was onschuldig. In de jaren negentig van de 15de eeuw werden allerlei mensen in en om Amersfoort van hekserij beschuldigd. Ze werden zo bang gemaakt en gemarteld dat sommigen van hen alles vertelden wat de rechter maar wilde. Zo waren er een moeder en een dochter die werden beschuldigd en veroordeeld. Zij werden op de Heiligenberg bij Amersfoort gewurgd en verbrand. Hun 17-jarige kleindochter Hendrikje was zo bang dat ze alles bekende. Ze vertelde dat ze had gedanst als een kat, vee had gedood als wolf en dat ze als 11-jarig meisje al intieme omgang had met de duivel. Ze werd naar Utrecht gebracht en daar gedood. Bij de heksenprocessen in Amersfoort werden 28 mensen aangeklaagd. Tien van hen verloren het leven. Zij werden gewurgd en verbrand of pleegden uit angst zelfmoord.

Francisco_de_Goya_y_Lucientes_-_Witches'_Sabbath_-_WGA10007

Heksensabbat geschilderd door Francisco Goya ca. 1797 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s