Trezekes zomerke

Detail of the  by Gian Lorenzo Bernini Vandaag, 15 oktober, is het opeens prachtig weer, hoe komt dat nou toch? 

Sint Teresia

Teresa_of_Avila_dsc01644 P.P. Rubens

De Heilige Teresia geschilderd door Peter Paul Rubens

Vandaag (15 oktober) is het lekker weer en dat is geen wonder, want het is de naamdag van de heilige Teresia van Avilla. In Vlaanderen noemen ze de ‘oudewijvenzomer’ van midden oktober dan ook ‘Terezekes zomerke’.

Teresia werd geboren in het Spaanse Avilla in het jaar 1515, als kind van Joodse ouders die waren gedwongen zich tot het katholicisme te bekeren, en werden aangeduid met het scheldwoord marrons. De vader van Teresia bleef niet in Madrid, hij verhuisde naar Avilla en verdiende zoveel geld dat hij de adellijke titel ‘Don’, kon kopen. Zijn vrouw overleed en hij hertrouwde en kreeg nog tien kinderen, waarvan Teresia er één was. Een eigenzinnig en dweperig kind, dat intensief deelnam aan het katholieke leven met feestdagen en processies. Toen zij hoorde van vreselijke verhalen over bloeddorstige moren, zoals die door de katholieken werden verteld over moslims, besloot zij op

10-15-1582-teresa_1(0)_01 jonge Teresia op zoek naar de Moren

Teresia met haar broertje op weg naar de moren. Een oom vangt hen onderweg op. 

zevenjarige leeftijd samen met haar broertje de moren op te zoeken om hen om opheldering te vragen. Onderweg ontmoette de twee kinderen hun oom, die hen ijlings mee terugnam naar Avilla. Haar moeder stierf in het kraambed bij de geboorte van het tiende kind. Teresia was toen in haar puberteit en haar vader besloot zijn knappe dochter in een strenge kostschool onder te brengen. Teresia was erg ontvankelijk voor de mystiek van het katholieke geloof. Ze was verschillende malen ernstig ziek, en raakte zelfs in een coma die drie jaar duurde, waaruit ze

Teresia van Avila door Bernini

Visioen van Teresia. Beeldhouwwerk van Gian Lorenzo Bernini

plotseling tot ieders verbazing ontwaakte. Ze beweerde dat ze allerlei visioenen kreeg. De bevolking kwam van heinde en ver om de gelovige Teresia te zien. Met veel moeite lukte het Teresia om een eigen orde op te zetten, die van de ‘ongeschoeide Karmelitessen’, in de volksmond ‘blotevoetenzusters’, genoemd.

Na een leven vol mystiek, ernstige ziekten en vrome geschriften, stierf zij in 1585, juist op het moment dat de nieuwe kerkelijke kalender in gebruik werd genomen, waardoor haar sterfdag viel op 15 oktober. Op haar sterfbed beloofde zij rozen te strooien vanuit de hemel. Gelovigen beweerden dat ze die rozenregen hebben gezien. Hoe het ook zij, gelovigen en ongelovigen, geniet van een paar dagen ‘Trezekes zomerke’.

Teresia-van-Avila-006 vraagt Chr. verlossing mensen uit het vagevuur

Teresia pleit bij Jezus voor het bevrijden van zielen uit het vagevuur. Schilderij van P.P. Rubens

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s