Een zeereis naar Indië (3)

israels zelfportret 1916 met danser op achtergrond  Isaac Israëls ging tegen zijn zin naar Indië 

70e6b111441dcc7d2ed3273793cd64f1 Gamelan orkest

Gamelan speler 

In december 1921 stapte Isaac Israëls aan boord van een schip dat hem naar Indië zou brengen. De reis was nauwelijks begonnen of Israëls luchtte zijn hart: ‘Het is een nutteloze reis, maar het zal zo plezierig zijn om daarna teruggekeerd te zijn’. De reis was het gevolg van een belofte aan de schilder Jan Veth en zijn vrouw om hen in Indië op te zoeken. Israëls verafschuwde de tijd aan boord. Hij voelde zich opgelaten temidden van lastige kinderen en nieuwsgierige medepassagiers, die om hem heen kwamen staan

cq5dam.web.200.320sultan Mangkoenegara VII

De sultan van Solo 

zodra hij zijn schetsboek tevoorschijn haalde. Eenmaal op Java, zette zijn enorme werklust hem aan tot het maken van schetsen en schilderijen. Hij bemoeide zich weinig met de Hollandse ambtenaren, planters en zakenlui maar was niet erg gecharmeerd van het Indische eten en het tropische klimaat. Hij vond inspiratie genoeg voor het afbeelden van dansers, muzikanten en handelaars. In 1922 maakte hij een reisje naar Bali. Aan boord van het schip bevond zich op dat moment ook Louis Couperus. Hij was gecharmeerd van de mensen op Bali: ‘Het volk is heel aardig, de meisjes een beetje gevaarlijk voor al te jonge controleurtjes, schijnt het’. Israëls verdiepte zich niet in de cultuur en de leefwijze van de mensen, hij schetste en schilderde wat hij zag. In Den Haag was hij vanaf 1914 regelmatig in contact geweest met studenten en kunstenaars uit

israels2 Indische danser Yojani, 1916 Boymans

De Javaanse danser Raden Mas Yojani 

Indië. Hij maakte toen onder meer een portret van de danser Raden Mas Yojana en dat verschafte hem een introductie aan het hof in Solo, waar hij onder meer de vorst en zijn vrouw schilderde. Terug in Den Haag werkte Israëls nog een aantal schetsen uit tot kleurige schilderijen. Naar Indië verlangde hij geen moment terug, integendeel: ‘Europa is alles, voor al die verre volken nog meer dan voor ons. Sinds ik in Indië ben geweest begrijp ik nog meer hoe dat oude Europa hoe dan ook het centrum van de wereld is’. Ondertussen hebben we aan de Indische reis van Isaac Israëls enkele tientallen prachtige schilderijen en tal van tekeningen te danken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s