Drie oktober (6)

fa2fbe8a2073e47dbef8ad6dc9b3435ba1f0d1137850a0402f9fb05024f019eb   Bijna was de grote Drie oktober attractie fataal afgelopen 

044 g kader NL-LdnRAL_PV_DIG20110104

Ballonvaarder Willem Pottum, met links Ebel Magnin en rechts zijn neefje

Ieder jaar op Drie Oktober vertelde mijn grootmoeder weer het verhaal van Ebel Magnin. Ze liep achter de kinderwagen op de Maresingel. Daar kwam de luchtballon met een grote reclame voor het Leidsch Dagblad voorbij zweven. Ze keek vol bewondering, maar verstarde van schrik toen ze aan een touw onder de ballon een jongetje zag hangen. Het was Ebel Magnin, luchtreiziger tegen zijn wil.

7799a287124b6ae9a05dd58006054f118c1734d6e4de3a25b56c4cdb478ce54aOp drie oktober 1925 bestond de grootste attractie uit een ballonvaart. Vanaf de Nieuwe Beestenmarkt zou de befaamde ballonvaarder Van Pottum opstijgen vergezeld van een passagier. Het zag zwart van de mensen. Vlak bij de ballon stond de tienjarige Ebel Magnin. De ballon steeg op, Ebel voelde een ruk van een touw onder zijn arm. In een reflex greep hij het touw en voor hij het wist schoot hij de lucht in. De mensen gilden, vrouwen vielen flauw. De ballonvaarders zwaaiden vriendelijk naar het enthousiaste publiek. Op grote hoogte keek de passagier over de rand en zag de jongen hangen. Hij viel flauw van schrik. Gelukkig bleef Van Pottum kalm. ‘Hou je vast’, schreeuwde hij naar Ebel. Hij begon met zakken ballast overboord te gooien want GIF Guerin 1843 Boek der Uitvindingende jongen hing aan het lange touw vervaarlijk dicht boven de telefoonkabels. De ballon zweefde in de richting van de Kooi. Daar liet Van Pottum gas ontsnappen en de ballon daalde boven de weilanden vlak bij het Kooipark. Omdat hij het anker niet kon uitwerpen vanwege het gevaar de jongen te raken werd het een slordige landing. Ebel werd door het gras getrokken, belandde in een sloot, liet het touw los en holde naar huis. Zijn vader veranderde prompt de naam van zijn café aan het Noordeinde in: ‘De jonge luchtreiziger’. (eerder gepubliceerd in ‘Glippers en Ballen’.)

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s