Galgenwater

galg_overzicht01Wie Leiden naderde werd geconfronteerd met galg en rad 

Galgenveld

Image-01

Detail van een oude kaart met het Galgenwater, galg en rad

Ongeveer op de plaats waar nu aan de Morsweg de studentenroeiverening ‘Njord’ een onderkomen heeft, stonden destijds galgen en een rad, zoals op oude kaarten te zien is. Het galgenveld lag in de bocht van de Rijn (ter plaatse dan ook Galgewater genoemd) en op een kruispunt van wegen. De galgen en het rad, met de lichamen van veroordeelden daaraan als afschrikwekkend voorbeeld, waren vanaf de weg en het water dan ook goed te zien. De executies vonden plaats in het midden van de stad, bij de Blauwe

PENTAX Image

Executie op het Gravensteen

Steen op de Breestraat ter hoogte van de Maarsmansteeg. Vanaf 1465 werden de misdadigers verminkt of gedood bij het Gravensteen. Na de executie, die meestal onder veel belangstelling plaats vond, werd het lijk door de Diefsteeg gesleept en verder in een kar of in een schuit naar het Galgenveld gebracht. De lijken hingen daar tot ze waren vergaan. De botten werden tenslotte begraven in een kuil onder de galg. Toen de Fransen kwamen in 1795 kwam een eind aan dit barbaarse gebruik en werden de galgen in het hele land verwijderd, maar na vertrek van de Fransen werd de doodstraf weer ingesteld.

005 a Hond aan de gallg Wiebke

Tekening Wiebke

Hond aan de galg

Op 15 mei 1595 werd een kind gebeten door een hond. De rechters waren van mening dat er een voorbeeld moest worden gesteld. De hond in kwestie werd opgehangen op het Gravensteen. Daarna werd het dode dier door de straten naar het Galgenveld gesleept en daar opgehangen ‘tot afschrik van alle andere honden’.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s