De stater uit de vis

Copy of Petrus vindt de stater in de vis. Teylers Museum Hubert Levigne 1933  Op een enorm schilderij van Jacob Jordaens is het verhaal te zien van Petrus die een munt uit een vissebek haalt. 

Mattheus 17:27 : ‘Maar opdat wij hun geen aanstoot geven, ga heen naar de zee, werp den angel uit, en den eersten vis, die opkomt, neem, en zijn mond geopend hebbende, zult gij een stater vinden; neem dien, en geef hem aan hen voor Mij en u’

SK-C-439

Het schilderij van Jacob Jordaens in het Statens Museum for Kunst in Kopenhagen

In het ‘Statens Museum for Kunst’ in Kopenhagen, hangt een enorm schilderij van Jacob Jordaens uit circa 1623. Het is een uit acht stukken linnen samengesteld doek van 290x471cm. Het heeft ooit gehangen in het ‘Huis met de Hoofden’, in Amsterdam volgens het testament uit 1757 van de toenmalige bewoner Louis de Geer. De Geer was schatrijk geworden met onder meer zijn ijzermijnen in Zweden. Het schilderij heeft verschillende namen. ‘De Cijnspenning’ of ‘Petrus vindt de stater in de bek van de vis’. In Antwerpen werd het schilderij eenvoudigweg ‘De veerboot naar Antwerpen’, genoemd. Het onderwerp is het Bijbelse verhaal uit Mattheus 17:27 over het heffen van tempelbelasting. Jezus wil zichzelf en de apostelen niet in de problemen brengen en zegt Petrus naar de zee te gaan en zijn hengel uit te werpen. In de bek van de eerste gevangen vis zal hij een stater vinden.

BMC_06 stater uit Lydia, 6de eeuw voor chr.

Een stater uit Lydië, 6de eeuw v. Chr.

Een stater is de oudste munt die de wereld kent, al in gebruik in Lydië in de 7de eeuw voor Chr. Een stater bestaat uit elektrum, dat is een natuurlijke legering van goud en zilver en soms een beetje koper. De stater werd in dit geval gebruikt om de ‘cijns’ te betalen, de (tempel)belasting. Het verhaal is vele malen afgebeeld. Onder meer op een middeleeuws fresco van Tommaso

2342-004-3C13B075 Tommaso Masaccio

Fresco in de Santa Maria del Carmine in Florence

Masaccio in de Santa Maria del Carmine in Florence. Op een gravure van Jan Luyken en een gravure uit 1933 van Hubert Levigne. Maar het bekendst is het enorme schilderij van Jordaens. Een merkwaardig doek, waarop je moet zoeken naar het Bijbelse onderwerp. Het grootste deel van het schilderij wordt namelijk ingenomen door een afgeladen veerboot met zich verdringende passagiers, een koe, een paard en halfnaakte bemanningsleden.

SK-C-439_2

Detail met Petrus en de vis 

Helemaal rechts op het doek speelt zich het wonder af van Petrus die een vis uit het water trekt en het muntstuk uit zijn bek haalt. Het doek is onlangs gerestaureerd en onderzocht en hing tijdelijk in het Bonnefantenmuseum in Maastricht. Een kleinere versie in bruikleen van het Rijksmuseum is nog steeds te zien in Maastricht.

AHM01_A_50578_X Jan Luyken De stater en de vis.

De prent van Jan Luyken

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s