Een omstreden legaat

KAST 3 Ben Olijve  Soms leidt een legaat tot een ongemakkelijke situatie 

In de flat van de overleden vrouw kon een blind paard geen schade aanrichten. Op de versleten sofa zaten haar drie zoons nors voor zich uit te kijken. Ik voelde mij hoogst

Image-01

Tek. Wiebke

ongemakkelijk. Het wachten was op de notaris die mij had ontboden om een legaat in ontvangst te nemen. Mijn technische man en ik keken elkaar aan. Wat was hier te halen. Gelukkig meldde de notaris zich. Hij verontschuldigde zich haastig en opende de deur naar de slaapkamer. Daar stond tegen de wand een prachtig beschilderde 18de-eeuwse Noordhollandse kast. Op de panelen bijbelse voorstellingen. De regels vol jachttaferelen. Op de zijkanten bloemenranken. De kleuren waren nog fris. De kast was in oorspronkelijke staat zonder restauraties. De deurtjes gingen open met de zucht die nog na eeuwen het absolute vakmanschap verraadde van de maker. ‘Dat is

KAST 6 Ben Olijve

De kast staat nu in het West-Fries Museum in Hoorn

hem’, zei de notaris opgewekt. ‘Mevrouw heeft de kast aan uw museum gelegateerd’. De broers schoten overeind als door een wesp gestoken. Hun verontwaardiging kende geen grenzen. Ieder van hen loerde al jaren op de kast en nu ging het meubel hun neus voorbij. Wij zochten snel een goed heenkomen en wreven ons in de handen vanwege de mooie aanwinst voor het. Weken later ontving ik de gebruikelijke papieren van de notaris. Daarbij zat een briefje van de erflater, waarop in een ouderwets beverig handschrift stond geschreven: ‘Als u dit leest ben ik dood. Mijn zoons zullen wel kwaad op u zijn, maar ik heb liever dat ze boos op u zijn, dan dat ze met elkaar ruzie maken over de kast. Veel plezier er mee.’

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s