Op bezoek bij George Washington

ct-6440-h-2062-2 De jonge Gijsbert Karel van Hogendorp wil zijn idool zien en reist naar Amerika 

011 1905-121958_307

Gijsbert Karel van Hogendorp 

De jonge Gijsbert Karel van Hogendorp wil naar Amerika. Hij heeft veel gelezen over de geschiedenis van Amerika en de vrijheidsstrijd van de koloniën op de voeten gevolgd. Een ontmoeting met George Washington staat bovenaan zijn verlanglijstje. Zijn kans komt als een Rotterdams familielid, oud-burgemeester Van Berckel, van plan is om een reis naar Amerika te maken. Hij wil contacten leggen met het sinds kort onafhankelijke Amerika. Men zal de oversteek maken met kapitein Aberson op diens schip de “Erfprins”. Het wordt een rampzalige tocht.

Het gezelschap gaat in Amsterdam aan boord. Karel heeft een loodzware kist met boeken vooruit gestuurd. Zijn tas met aanbevelingsbrieven houdt hij zorgvuldig bij zich. Bij de Azoren raakt het schip verzeild in een hevige storm. De

170120-avlon-george-washington-inauguration-tease_xuetwn gilbert stuart

George Washington 

“Erfprins”, maakt zoveel water dat alle hens aan de pompen moeten, bemanning zowel als passagiers. De storm wordt zo hevig dat de grote mast en de bazaan met drie man in de stengen, overboord slaan. Als de storm wat bedaart en Karel even op adem kan komen moet hij constateren dat zijn kleren en boeken overboord zijn geslagen. Hij heeft alleen zijn tas met aanbevelingsbrieven nog. De dagen daarop dobbert het schip vrijwel stuurloos over de Oceaan. De bemanning slaagt er niet in om de “Erfprins”, lens te krijgen. Voedsel en water raken op. Tenslotte komt er een kleine schoener langs die bijdraait en een beetje voedsel kan afstaan. Er wordt besloten dat Karel met de schoener mee zal varen naar Amerika om zo snel mogelijk hulp te halen. Karel komt na de barre reis aan op 22 november 1783. Het lukt hem om snel twee scheepjes te vinden die met proviand de schipbreukelingen tegemoet zullen varen. Als door een wonder vinden ze twee sloepen met kapitein Aberson en een deel van de uitgeputte bemanning. De overlevenden vertellen dat de “Erfprins” is gezonken en dat daarbij zeker 300 man om het leven zijn gekomen. Karel laat zich door al het onheil niet afhouden van zijn missie. Hij regelt een paard en begint aan zijn visites, langs Thomas Jefferson, met wie hij het

og-thomas-jefferson-72

Thomas Jefferson 

uitstekend kan vinden en vervolgens naar de door Karel aanbeden generaal Washington. Van Hogendorp is snel populair bij de Amerikanen omdat ze hem sprekend vinden lijken op Markies de Lafayette. Gijsbert Karel wordt beleefd ontvangen op het landgoed Mount Vernon, waar Washington na jaren oorlog hoopt op een wat kalmer leven. Het mag niet zo zijn. Mount Vernon trekt een onafzienbare stoet  bezoekers. Iedereen wil de legendarische generaal zien. Van Hogendorp heeft zich goed op het bezoek voorbereid en vuurt een spervuur aan vragen af. De generaal knikt wat, gaapt en geeft op allerlei manieren te kennen dat hij niet erg geboeid is door de jeugdige bezoeker.

ct-5831_h-2445b Mount Vernon

Het huis van Washington in Mount Vernon 

Gijsbert Karel laat zich niet uit het veld slaan. Hij zet na korte tijd zijn reis voort richting Philadelphia. Onderweg in de bergen van Jersey, ziet hij in gedachten de contouren van een schets die hij wil schrijven over de vrijheid van de mens, de democratie en de rol van de overheid. Enthousiast schrijft hij in een brief aan Jefferson, dat hij hem een schets zal sturen voor een soort grondwet.

011 Washington_and_Lafayette_at_Mount_Vernon,_1784_by_Rossiter_and_Mignot,_1859 MET

Washington in gesprek met Lafayette op zijn buitenhuis in Mount Vernon 

Het onderwerp zal hem zijn hele leven blijven boeien en jaren later zijn beslag krijgen in de grondwet die hij in 1813 op papier zet in zijn huis aan de Kneuterdijk in Den Haag.

 

Hercules, de kok van Washington

1983.37_retrato-cocinero-george-washington 's cook Gilbert Stuart Thyssen Bornemiza 1795-1797 was slaaf Hercules

Hercules geschilderd door Gilbert Stuart

O, wat kon die man koken. De gasten van George Washington waren lyrisch over de maaltijden die Hercules wist te bereiden.

De slaaf Hercules werd omstreeks 1755 geboren. Hij kwam in dienst bij Washington toen die nog in Mount Vernon woonde. Hij trouwde met Alice, een slavin van Martha, de vrouw van Washington. Het stel kreeg drie kinderen. Toen Washington president werd,

PhiladelphiaPresidentsHouse

Het huis in Philadelphia 

verhuisde hij met zijn vrouw Martha en zijn twee stiefkinderen  naar een woning in Philadelphia. Hercules ging mee. Zijn oudste zoon Richmond hielp hem in de keuken. Uit recente opgravingen is gebleken dat er van de keuken een ondergrondse gang liep naar het huis. Er was ook een ijskelder. Hercules had alles tip top in orde. Hij voerde een strak regime in de keuken en zag er altijd piekfijn uit. De kunstenaar Gilbert Stuart had kennelijk schik in de kok. Hij maakte portretten van Washington en andere notabelen en schilderde Hercules in vol ornaat. Het schilderij is op de één of andere manier verzeild geraakt in de collectie Thyssen-Bornemisza en hangt nu in Madrid. Eigenlijk had Hercules vrij man moeten zijn, want de staat Pennsylvania was de slavernij aan het

Edward_Savage_-_The_Washington_Family_-_Google_Art_Project in Philadelphia Nat Gallery of Art Washington George Washington Parke Custis, George Washington, Nelly Custis, Martha Washin

George Washington, zijn vrouw Martha, zijn twee stiefkinderen en een bediende.

afbouwen. Zo was er een regeling dat slaven van eigenaars die van elders kwamen, zoals Washington, na zes maanden vrij moesten worden gelaten. Dat paste niet in het straatje van Washington, die zowel in zijn huis als op zijn plantages talloze slaven had en hij maakte dankbaar gebruik van een uitzonderingsregeling voor congresleden. Het ging mis met Hercules toen zijn zoon werd betrapt op een diefstalletje. Richmond had geld gestolen van een blanke bediende. Hercules en zijn zoon werden voor straf naar het huis in Mount Vernon gestuurd. Hercules pikte dat niet. Op de 65ste verjaardag van Washington, 22 februari 1797, ging hij er vandoor. Een paar jaar na de dood van Washington liet zijn weduwe de slaven vrij. Hercules had daar geen weet van. Hij verbleef ergens in New York.   

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s