A la Giraffe

buste03-mini  In 1830 kwam er een giraffe naar Parijs, dat had grote gevolgen 

Een giraffe als relatiegeschenk

008 d The_nubian_giraffe (1) Jacques Laurent

Muhammad Ali, de onderkoning van Egypte, besloot een goede beurt te maken bij de Europese vorsten. In 1827 stuurde hij koning George IV van Engeland, keizer Franz I van Oostenrijk en koning Charles X van Frankrijk een giraffe bij wijze van geschenk. De giraffes die naar Oostenrijk en Engeland reisden, stierven binnen twee jaar. Maar de Franse vrouwtjesgiraffe overleefde de reis. Zij ging per schip naar Marseille. Er was een gat in het dek gemaakt, zodat het dier de lange hals naar buiten kon steken. Van Marseille naar Parijs, een tocht van 900 kilometer, legde de giraffe lopend af. Het was een sensatie. Heel Parijs liep uit. De giraffe werd afgebeeld op serviesgoed, prenten en waaiers. Kleding kreeg de kleur van de giraffe en er kwam zelfs een kapsel ‘à la giraffe’, geïnspireerd op de wonderlijke horentjes van het dier. De giraffe werd ondergebracht in de Jardin des Plantes in Parijs en leefde daar 18 jaar.

008 e Ser3 v11 1828 Ackermann's Fashion plate 22 - Evening Dress a la giraffe

De japon en het kapsel zijn à la giraffe

n.b. In het tijdschrift Daphne’s Diary nr. 7, verschijnt eind oktober, komt mijn hele artikel over haar. 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s