John Adams

John Adams 1782 1782 John Turnbill   John Adams was de tweede president van de Verenigde Staten. Zijn vrouw Abigail en hij waren de eerste bewoners van het gloednieuwe Witte Huis 

John Adams (1735) behoort evenals Alexander Hamilton tot de mannen die voorstanders zijn van een sterk centraal gezag over de dertien opstandige staten in Amerika. Hij is een boerenzoon die onderwijzer is geworden, zich opwerkt tot advocaat en dan tot één van de belangrijkste ‘Founding Fathers’ behoort. Hij zal de tweede president van de Verenigde Staten worden. Adams is nogal opvliegend en eigengereid en beslist niet in de wieg gelegd voor een rol als diplomaat. Zijn eerste bezoek aan de Franse bondgenoten is geen groot succes. Onder meer doordat hij niet kan opschieten met Benjamin Franklin die op dat moment de Amerikaanse gezant is in Parijs.  Adams keert terug naar Amerika, maar wordt in 1779 door het Congres gevraagd om opnieuw naar Europa te gaan om

John Adams, 1788, Mather Brown

John Adams geschilderd in 1788 door Mather Brown

steun en geld te verkrijgen. Adams neemt deze keer zijn zonen John Quincy (13) en Charles (10) mee. Zijn vrouw, de kloeke Abigail, blijft achter met haar dochter en het jongste zoontje. Zij zal vijf jaar ‘onbestorven weduwe’ zijn, voordat zij haar man achterna reist naar Europa. Adams heeft het in Frankrijk snel gezien en  reist met zijn jongens op eigen houtje naar Nederland. Hij is vol lof over Nederland. In een brief schrijft hij: ‘Holland staat mij bijzonder aan. Het is een merkwaardig land. Het is anders dan alle andere. Het hele land is het resultaat van ijver en menselijk vernuft. De zuinigheid, nijverheid, reinheid enz. hier, verdienen nagevolgd te worden door mijn landgenoten’. Hij huurt kamers op de Oudezijds Achterburgwal, in die dagen een nogal beruchte buurt. Niet zo’n handig adres om met twee jonge knullen te gaan wonen en vervolgens contact te zoeken met de belangrijkste regenten in Amsterdam. Hij verhuist

877e783960 Keizersgracht 529

Het huis aan de Keizersgracht waar John Adams woonde

dan ook snel naar een pand aan de Keizersgracht (nu nr. 529), voor een eigenlijk veel te hoge huur. Zijn zonen gaan naar de Latijnse School aan het Singel, maar kunnen daar hun draai niet vinden. De jongens hebben door de taal weinig contact met hun mede-studenten en  verzetten zich tegen de strenge tucht op school. John Quincy slaat zich er wel doorheen, maar Charles kwijnt weg in de vreemde omgeving. Adams reist met zijn zoons naar Leiden en huurt voor hen kamers aan de Langebrugsteeg (nu nr. 45) . Dat bevalt beter. John en Charles worden ingeschreven bij de Universiteit. In Leiden ontmoet Adams  uitgever Johan Luzac, wiens krant ‘Gazette de Leyde’, in heel Europa wordt gelezen. Luzac geeft Adams ruimte in zijn krant om zijn ideeën te uiten. Hij helpt hem bovendien met de vertaling van artikelen en pamfletten over de opstand in Amerika. Ondertussen loopt Adams zich het vuur uit de sloffen bij de Amsterdamse regenten met de vraag om geld. Hij wordt overal beleefd afgewimpeld, want de tijd is te onzeker. De kooplui willen aan vriend en vijand blijven verdienen. De Engelsen krijgen er tenslotte genoeg van en verklaren Nederland de oorlog. Adams begrijpt niet hoe de Nederlandse politiek in elkaar zit. In Den Haag woont de Engels gezinde stadhouder. Daar vergaderen de afgevaardigden van de gewesten, maar de Amsterdamse regenten, die niet veel moeten hebben van de bedilzucht van de stadhouder, zijn degenen die over het geld beschikken.. Tot overmaat van ramp krijgt Adams heftige aanvallen van malaria.

Abigail Smith Adams, 1800-16, Gilbert Stuart

Abigail, de vrouw van Adams

Gelukkig weet een Leidse dokter hem te genezen met kinine. En dan verandert plotseling alles. In november 1781 komt het nieuws van de wapenstilstand in Amerika. De Engelsen hebben zich overgegeven. De Hollandse kooplui schieten overeind want daar valt geld te verdienen. Tot verbazing van iedereen, komt de doopsgezinde bankier Jan Hodshon, ondanks het feit dat hij aanhanger is van het Oranjehuis, met een groot bedrag over de brug. Andere kooplui volgen. Er wordt flink onderhandeld over de rente, maar het lukt Adams om in vrij korte tijd voor vijf miljoen gulden aan obligaties te slijten. Hij schrijft zijn vingers blauw aan contracten. In februari 1782 erkennen de vrijheidsminnende Friezen als eersten John Adams als de vertegenwoordiger van de dertien staten in Amerika. De andere staten volgen. Adams betrekt een pand aan de Fluwelen Burgwal in Den Haag, de eerste Amerikaanse ambassade in de wereld. Hij gaat op audiëntie bij de stadhouder in Huis ten Bosch en dan wordt het tijd om zijn vrouw en dochter over te laten komen. Eindelijk is het zover, want de trouwe Abigail, die zich onder meer in leven houdt met de verkoop van door haar man opgestuurde luxe-artikelen, schrijft: ‘Het wordt tijd dat we elkaar weer zien, voordat mijn schoonheid is verlept’.

East room abigail-adams-drying-room-HR

Toen John en Abigail het Witte Huis betrokken was het nog lang niet klaar. Abigail gebruikte de ‘East Room’, om er de was op te hangen

9427 East room in 1858

De ‘East Room’ in 1856

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s