V&D in Haarlem

download  De oude drogisterij Van der Pigge liet zich niet opslokken 

Gierstraat Haarlem

De Gierstraat voor de bouw van V&D. Tweede pand van links is Drogisterij Van der Pigge

Het warenhuis De Zon, het latere V & D, ging op zoek naar expansie in Haarlem. Men liet het oog vallen op het gebied tussen de Grote Houtstraat en de Gierstraat. De roomse eigenaren namen een goed katholiek architect in de arm, die ze vonden in Jan Kuyt. De man, vader van een gezin met tien kinderen, maakte een plan voor een modern bouwwerk met Art Déco invloeden. Met grote voortvarendheid werden aan het Verwulft tussen de Grote Houtstraat en de Gierstraat een kleine twintigtal panden aangekocht en gesloopt, waarbij zelfs de Paardesteeg helemaal verdween. Toen deed zich een probleem voor. Drogist Van der Pigge wiens overgrootvader het bedrijf in ‘drogerijen en specerijen’ in 1849 had opgericht, voelde er niets voor om zijn mooie plekje te verlaten. Vroom en Dreesmann kon hoog of laag springen, Van der Pigge bleef zitten. Tenslotte zat er voor de architect niets anders op dan een ontwerp te maken om de oude drogisterij heen.

39 a 513377_Vroom_en_Dreesman_Haarlem

In 1933 ging de zaak open en het winkelend publiek vergaapte zich aan de glazen koepel en de luxueuze inrichting. Helaas heeft het bedrijf in de loop der jaren het authentieke interieur ernstig aangetast door ‘moderniseringen’, in tegenstelling tot drogisterij Van der Pigge, waar men alles bij het oude liet met als gevolg dat de zaak nu een grote bezienswaardigheid is met stopflessen, opgezette dieren en gapers. Beide panden zijn nu monument. De toerist verbaast zich over het reusachtige warenhuis dat als het ware een beschermende arm om een collega legt. Vroom en Dreesmann is van het toneel verdwijnen maar de drogisterij Van der Pigge bloeit meer dan ooit.

Pigge4-1024x683

Drogisterij Van der Pigge 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s