Rampzalig ongeluk in Maastricht

11.08.24.Ommuurde-vrouwen-MAIN-miniatuur  Het had zo’n mooie dag moeten worden op die 12de juli 1275.

Weltkronik,_Hartmann_Schedel_(1493),_Colapse_of_Meuse_bridge_at_Maastricht_in_1275

Het ongeluk afgebeeld in de Kroniek van Neurenberg uit 1493

Klokgelui klonk over de daken van Maastricht. Door de straten trok een dansprocessie. Voorop de priesters en misdienaar. Muzikanten gaven het ritme aan met hun steeds herhaalde melodie. De gelovigen hupten van de ene been op de ander drie sprongetjes

SAMSUNG CSC

Reconstructie van de brug zoals die vermoedelijk was in de Romeinse tijd 

voorwaarts, twee achteruit en dan weer voorwaarts. Langzaam naderde men de brug over de Maas. De oude Romeinse brug uit de eerste eeuw met zware stenen peilers en houten overspanningen. De brug lag in het verlengde van de huidige Plankstraat. De bewoners van Maastricht waren wel aan een verzetje toe. Telkens weer waren er spanningen tussen de Hertog van Brabant, de Bisschop van Luik, de Graaf van Loon en altijd weer was Maastricht het mikpunt. De stad was verschillende malen belegerd, de brug beschadigd en weer hersteld. Er was gewaarschuwd voor achterstallig onderhoud. Maar de kosten van herstel waren hoog en de hand werd op de knip gehouden. De processie begaf zich op debedevaart234 brug. Vrolijk dansten de gelovigen voort tot een hevig gekraak weerklonk. De brug begaf het. Houten delen stortten omlaag. De mensen sleurden elkaar mee in het snel stromende water van de Maas. Vierhonderd mensen kwamen om. De stad was gehuld in droevenis. Het voorval werd in heel Europa bekend. Toen ruim een eeuw later twee rijke kooplui in Frankfurt besloten om een groot boek te maken over gebeurtenissen op aarde, werd het ongeval in Maastricht daarin opgenomen en voorzien van een illustratie. In 1963 werden bij baggerwerkzaamheden resten van de brug gevonden, grote bewerkte stukken steen en eikenhouten balken. Duikers brachten de ligging in kaart en er werd een maquette gemaakt. Van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed vernam ik dat de restanten op de rivierbodem nu tot monument zijn verklaard. Aardig en zorgzaam zo’n monument onder water, maar zou het niet leuker zijn om de brug te herbouwen?

Echternach-5-kl-465x300

In Echternach wordt nog ieder jaar op dinsdag na Pinksteren een dansprocessie gehouden. Zie de filmpjes op youtube

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s