Adelborsten in Medemblik

Image-09 Om de verveling te verdrijven werd voor de adelborsten een draverij georganiseerd 

Image-07

’s Lands Werf met het opleidingsschip

Aan de zuidzijde van de Westerhaven staat een imposant gebouw dat in appartementen is verdeeld. Oudere Medemblikkers weten nog dat hier een psychiatrische inrichting was. “Jij moet maar naar Medemblik”, werd in West-Friesland gezegd van iemand die zich vreemd gedroeg. Het gebouw dat dateert uit 1799 diende in het begin als ’s Lands Werf. In de tijd dat Lodewijk Napolen koning van Holland was bracht hij van tijd tot tijd een bezoek aan Medemblik. Hij logeerde dan in het Waterschapshuis aan de

RP-T-1940-292 Portret van de kunstenaar Gijsbert Webbers, Ary Scheffer, 1805 - 1858

Jonge adelborst 

Westerhaven. Toen zijn broer Napoleon in 1811 een bezoek aan Medemblik bracht, gebruikte hij een snelle lunch in dat zelfde Waterschapshuis. In 1827 werd de werf naar Den Helder verplaatst en kwam het gebouw in gebruik als opleiding voor adelborsten. Plotseling werd het straatbeeld in het stille Medemblik verlevendigd door tientallen jonge knapen. ’s Zondags marcheerden de jongelui in hun fleurige uniform met een wijde ‘Nanking’ pantalon, blauwe lakense jas met rode kraag, blauwe petjes en witte piqué vesten vooraf gegaan door een tamboer en een fluiter, naar de Bonifatiuskerk. De tucht was streng, de jongens leden kou in het kille bouwwerk. Het eten was zeer eenvoudig. De gort kwam de adelborsten de neus uit. Bij het avondgebed sprak één van de knapen op een keer, O Gort, in plaats van O, God: “O Gort, zoals wij den dag met U aanvingen, wenschen wij dien ook met U te eindigen, want gij zijt het begin en het einde”. Hij kreeg acht dagen provoost.

Image-09_3

De draverij getekend door Jacob Braaff

De jongens verveelden zich stierlijk in hun vrije tijd. Dat liep een keer helemaal uit de Medemblik1chand, toen ze buskruit binnensmokkelden en daar ’s avond bij de taptoe de kanonnen aan de waterkant mee afstaken. De klap was groter dan bedoeld. De ruiten van de huizen aan de Westerhaven sprongen. De burgers holden in paniek de straat op. Om de Medemblik1c (1)verveling te verdrijven werd er speciaal voor hen voor het eerst in 1842 een harddraverij georganiseerd op de Nieuwstraat. In 1850 werd de opleiding opgeheven en vertrokken de adelborsten uit Medemblik. Dat wil zeggen met de leraren en het personeel in totaal 500 man, dat was een zevende deel van de bevolking.

Medemblik verloor veel levendigheid, maar de harddraverijen op de derde maandag in september gingen door, tot op de dag van vandaag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s