Peeckelharing

6850 Willem Buytewech vrolijk gezelschap Boymans  Peeckelharing, was de clown, de oen, de nar 

6850 Willem Buytewech vrolijk gezelschap Boymans_2

‘Vrolijk gezelschap’, van Willem Buytewech. (Museum Boymans-Van Beuningen)

Op het schilderij ‘Vrolijk gezelschap’, van Willem Buytewech in Museum Boymans-van Beuningen, zien we een viertal rijk geklede jongemannen, ze roken en drinken en één van hen stapt even terzijde met een tinnen po om de blaas te legen. Maar wie is die oude man op de achtergrond, die als Ria Valk een slinger worstjes op zijn borst draagt?

Frans_Hals_024 Peeckel-Haring (hansworst) Museumslandschaft Hesse Kassel

De ‘Peeckelharing’ van Frans Hals (Museumslandschaft Hesse in Kassel) 

Het is Peeckelharing, de nar, de oen, de clown, de hansworst, die met carnaval rond danste met een haring op een stok en die in geen klucht mocht ontbreken. Engelse toneelspelers die door Nederland trokken, vonden de naam zo mooi, dat ze in het Engelse toneel ‘Pickleherring’, introduceerden. Peeckelharing kwam voor in allerlei toneelstukken en liedjes. Het vermaarde ensemble Camerata Trajectina heeft zelfs een hele cd met de titel Peeckelharing opgenomen. Het portret van de drinkebroer, dat Frans Hals schilderde, kreeg prompt de naam Peeckelharing. Jan Steen vond het portret zo mooi, dat hij het afbeeldde op verschillende van zijn doeken.   

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s