Mary Ellen Best

Copy of mary_ellen_best_1839_autoportrait  In 1838 bezocht de Engelse Mary Ellen Best een aantal Hollandse steden en maakte er aquarellen van interieurs 

Mary Ellen Best in Holland

Aan het werk in haar huis in York ca 1838

Mary Ellen Best thuis aan het werk 

 Mary Ellen Best (1809-1891), roepnaam Ellen, was een keurig Engels meisje uit een ‘middleclass’ gezin in de stad York in Engeland. Van jongs af aan toonde ze talent voor tekenen. Het gezin ondervond tegenslag toen vader Best in opspraak raakte. Hij was onder meer arts in een psychiatrische inrichting in York. In de kranten verschenen berichten over de slechte leefomstandigheden van de patiënten in het gesticht: erbarmelijke huisvesting, slecht eten en onvoldoende verzorging. Tot overmaat van ramp brak er in het gesticht brand uit, waarbij vier aan de muur geketende patiënten om het leven kwamen. Die gebeurtenissen trok dokter Best zich erg aan. Bovendien leed hij

Herenlogement in Leiden aug 1838

Heerenlogement Leiden, aug. 1838

aan tuberculose. Een verblijf met zijn gezin in Nice mocht niet baten. Dokter Best overleed toen Ellen nog geen negen jaar oud was. Haar moeder bleef niet onbemiddeld achter en stuurde haar dochter naar de gewoonte van die tijd naar een deftige kostschool. Het geluk wilde dat de vrouw die de school runde, was getrouwd met de destijds vrij bekende kunstenaar George Haugh. Van hem kreeg Ellen tekenles. Na de schoolperiode leidde Ellen het leventje, zoals we dat kennen uit de boeken van Jane Austen: Theevisites, kamerconcertjes, bezoeken aan landhuizen en kerken. Ze had altijd een tekenboekje bij zich en maakte overal schetsen. Ellen beperkte zich niet tot bloemen en stillevens zoals meisjes in haar tijd, zij maakte portretten en tekende markten en kermissen, maar haar voorliefde lag bij interieurs. De tekeningen werden uitgewerkt in aquarellen. Het werken met

november 1845

De kinderen van Mary Ellen Best

waterverf was meer ‘ladylike’, dan het gebruik van olieverf. Het was praktisch, je had geen atelier nodig, een tafel, in water oplosbare pigmenten en kwasten waren voldoende. Mary Ellen ontwikkelde haar waterverftechniek tot grote hoogte. In de jaren 1834 en 1838 maakte zij met haar moeder reisjes door Europa waarbij ook Nederland werd aangedaan. Ze verbleef in steden als Haarlem, Leiden, Rotterdam, Gouda en Dordrecht en kon het niet laten daar aquarellen te maken, zoals de herbergen waar ze verbleef in Gouda en Leiden, een regentenkamer in Haarlem en vertrekken in het weeshuis in Rotterdam. Ze geven een uniek beeld van interieurs uit die tijd toen er binnenshuis nog geen foto’s werden gemaakt. Ellen trouwde in 1840 met een Duitse schoolmeester, die zij in York had ontmoet en ging met hem in Frankfurt wonen. Het echtpaar kreeg drie leuke kinderen. Mary Ellen Best stierf in 1891 in Darmstadt aan een longontsteking. Zij liet vele honderden aquarellen na. In 1983 dook bij Sotheby’s in New York een album op met 47 aquarellen en daarna nog een album.  Zij kwamen uit het bezit van verre familieleden van Mary Ellen Best.  

icoon Hotel St. Lucas in de Hoogstraat Rotterdam    Kitchen-Of-The-Hotel-St.Lucas,-In-The-Hoogstraat,-Rotterdam,-1834

Hotel Sint Lucas in de Hoogstraat in Rotterdam en de keuken

Hotel Zwijnshoofd Arnhem, aug. 1838      2016-01-07-Kleine-Oord-1900-1024x732 met links Hotel Zwijnshoofd hoek Nieuwstraat ca 1890-1900

Hotel Zwijnshoofd Kleine Oord op de hoek links met de Nieuwstraat, Arnhem

Keuken weeshuis Goudsewagenstraat R'dam juli 1838    Ziekenzaal Weeshuis Goudsewagenstraat juli 1838

Keuken (l.) en ziekenzaal weeshuis Goudsewagenstraat in Rotterdam, aug. 1838

 

oliebollenkraam Rotterdamse kermis aug 1838

Poffertjeskraam op de Rotterdamse kermis

Zaandam aug 1838

Zaans buurtje 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s