Het Jezusschandaal

LiebermannDerzwölfjährigeJesusimTempel1879Hamburg_2  Max Liebermann schilderde ‘De twaalfjarige Jezus in de tempel’. Het leidde tot een groot schandaal 

Lucas 2:47: En allen, die hem hoorden, ontzetten zich over Zijn verstand en antwoorden. 

LiebermannDerzwölfjährigeJesusimTempel1879Hamburg

De twaalfjarige Jezus in de tempel. Schilderij van Max Liebermann uit 1879. Kunsthalle Hamburg.

Op de grote tentoonstelling in München in 1879 exposeerde Max Liebermann een schilderij van de twaalfjarige Jezus in de tempel, omringd door schriftgeleerden, die zich verbazen over de enorme kennis van de jonge knaap. Tot Liebermanns verbijstering was het schilderij aanleiding voor een schandaal. Men was diep beledigd dat een Joodse kunstenaar hun Jezus had afgebeeld als een ‘Joodse wijsneus’, op blote voeten, met zwart haar en een Joods uiterlijk in een ‘armelijke Poolse synagoge’. Het onderwerp was eerder gebruikt door kunstenaars als

DürerJesusunterdenSchriftgelehrten

Jezus omringd door schriftgeleerden. (Albrecht Dürer)  

Albrecht Dürer en Rembrandt en had nooit tot verontwaardiging geleid. Maar nu was de afschuw groot. Men eiste dat het schilderij verwijderd zou worden en dreigde met juridische stappen en intrekken van de subsidie voor de tentoonstelling. Ontzet over zoveel woede, trok Liebermann zich met zijn schilderij terug in het plaatsje Dachau (dat toen nog niet de omstreden naam had, die het nu heeft). Hij boog voor het

RembrandtJesusunterdenSchriftgelehrten1654

Gravure Rembrandt

verzet en veranderde het jongetje in het schilderij. De knaap kreeg langer en lichter haar, het gezicht werd bijgewerkt, de kiel verlengd en er kwamen sandalen aan de blote voeten. Het was niet genoeg. Men mopperde nu over de donkere tonen en grove schilderwijze bij zo’n gevoelig onderwerp. Een paar jaar later werd het schilderij op een tentoonstelling in Parijs getoond. Niemand nam aanstoot, integendeel, het doek werd hoog geprezen. Nu behoort het tot één van de topstukken in het werk van Liebermann.  

LiebermannDerzwölfjährigeJesusimTempelErstfassung

Het schilderij links bijgewerkt, rechts oorspronkelijke versie

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s