Van Gogh in Dordrecht

vincent-van-gogh-1872In 1877 woonde Van Gogh een half jaar in Dordrecht 

 

dordt_rijken_01.1200x0 huis met puntgevel

De Tolbrugstraat. Links woonde Vincent van Gogh in het huis met het puntdak. Op de foto rechts de boekwinkel in de tijd dat Vincent er werkte. (Foto’s Archief Dordrecht) 

In januari van het jaar 1877 nam Vincent van Gogh zijn intrek in het Tolbrugstraatje. Hij woonde er op kamers bij de grutter Pieter Rijken en zijn vrouw Maria Aelmans. Na omzwervingen met baantjes in Den Haag, Brussel, Parijs en Londen, had Vincent een Boekhandel Blussé en Van Braam VoorstraatScheffersplein Arch Dord

serveimage Pieter Rijken huisbaas van Van Gogh

Pieter Rijken

baantje gevonden bij de boekhandel Blussé en Van Braam aan de

serveimage Maria Aelmans

Maria Aelmans

Voorstraat. Zijn baas, Pieter Kornelis Braat, had een pakhuis naast de grutterswinkel en hij heeft waarschijnlijk bemiddeld omdat hij wist dat Maria Aelmans kamers verhuurde. Vincent moest zijn kamer delen met schoolmeester Paulus Coenraad Görlitz die werkte op een armenschool. Dat moet een man zijn geweest met engelengeduld. Niet dat Vincent een rumoerige kamergenoot was, integendeel, hij was de goedheid zelve. Van Gogh was in zijn zoekende tijd. Hij tekende nog nauwelijks, hij was bezeten van godsdienst en wilde het

serveimage P.K. Braat boekhandelaar bij Blusse en Van Braam

Pieter Braat

liefst dominee worden. Als hij laat van zijn werk kwam, zat hij uit een grote bijbel te lezen, maakte aantekeningen en vertaalde hele stukken tekst in het Frans, Duits of Engels. In het holst van de nacht moest Görlitz hem menigmaal manen nu eindelijk eens te gaan slapen. In de boeken- en prentenwinkel had men niet veel aan de nieuwe boekhouder. Hij stond de hele dag stil achter zijn lessenaar in de winkel en was ook daar bezig met de bijbel. Als een enkele keer

serveimage Molen de Oranjeboom ca 1880 arch dordr

Molen De Oranjeboom

een klant serieuze belangstelling toonde voor een oude prent, adviseerde hij een veel goedkopere afdruk, tot ongenoegen van zijn baas. Een gezellige maaltijd met de andere commensalen in zijn kosthuis was niet aan Vincent besteed, de enige frivoliteit die hij zich veroorloofde was het roken van een pijp. Hij vroeg zijn kamergenoot toestemming om religieuze plaatjes aan de muur te prikken. Ieder zondag ging hij minstens drie keer naar de kerk. Het kon hem niet schelen welke: de Grote Kerk, de Franse kerk of een mis in de katholieke kerk. Daarna ging hij wandelen soms met meester Paulus, maar meestal alleen. ‘Na de kerk deed ik eene mooie wandeling alleen, op een dijk langs de molens, het was een schitterende lucht boven de weilanden, die weerkaatste in den slooten’, schreef hij aan zijn broer Theo.

Molen 'De Oranjeboom'gem techn Kröller Müller

Molen De Oranjeboom, getekend door Van Gogh. (Coll. Museum Kröller-Müller)

Vincent woonde nog geen maand in Dordrecht toen hoog water de stad overspoelde. Men voer met een roeiboot door de steeg. Theo hielp de grutter om de waren uit het winkeltje op een hogere verdieping in veiligheid te brengen. De volgende dag hielp hij zijn baas, pakken in het pakhuis nat geworden papier, naar boven te sjouwen. Iedereen stond versteld van zijn kracht. Met gemak droeg Vincent de natte pakken papier naar de

serveimage molens aan de weeskinderendijk arch dordrecht

Molens aan de Weeskinderendijk

zolder. Na een paar maanden vertrok Van Gogh uit Dordrecht om zich in Amsterdam voor te bereiden op een studie theologie. Vier jaar later toen hij met de trein op weg was naar Den Haag zag hij vanaf het station in Dordrecht de molens waar hij zo vaak langs had gewandeld. Hij was toen al creatief bezig en besloot nog eens terug te gaan om te tekenen. Op een morgen ging hij naar Dordrecht: ‘Hoewel het regende heb ik het toch gedaan gekregen, en zo heb ik althans nog een souvenir meegebracht van mijn uitstapje’.

dordt_weeskinderendijk_01-1.1200x0 1881 Molens in Dordrecht gem techn pap Kröller-Müller

De Weeskinderendijk getekend door Vincent van Gogh (Museum Kröller-Müller)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s