Max Liebermann in Dordrecht

Max_Liebermann_1916 (1) Kunsthalle BremenToen Max Liebermann in Dordrecht verbleef schilderde hij een slagerij 

 

AKG98090 Max Liebermann Slagerij Dordrecht Kunstmuseum Bern 1879

Slagerij in Dordrecht geschilderd door Max Liebermann in 1876 (Kunstmuseum Bern)

De Duitse kunstenaar Max Liebermann  (1847-1935), was gek op Holland. Hij was de zoon van een rijke textielfabrikant, maar hij had gekozen voor de schilderkunst. Vele malen bezocht hij Nederland. Hij hield ervan om werkende mensen te schilderen. Niet gladde romantische doeken zoals zijn landgenoten vaak maakten, maar impressionistisch schilderijen van nettenboetsters in de Katwijkse duinen, badende jongens op het strand, Amsterdamse weesmeisjes op het binnenplein van het weeshuis, arbeiders in de lijnbaan in Edam , vlaswerkers, blekers en nog veel meer. Hij werkte nat-in-nat, dat wil zeggen niet laagje voor laagje zoals de schilders voor hem deden, wachten tot de verf eindelijk droog is en dan weer verder. Nee, direct de ene kleur over de ander, zodat de kleuren mengden, zwaar in de verf gezet. Niet in een atelier aan de hand van schetsen, maar ter plekke, dat kon sinds de verftubes waren uitgevonden. Er is een foto bewaard gebleven waarop Liebermann aan het werk is, midden in de Katwijkse duinen, voor hem staat een groot doek en opzij poseert een Katwijkse visser. Liebermann was gefascineerd door de effecten van het licht, het schijnsel van de zon door het gebladerte. In Duitsland noemde men hem de schilder van de ‘Sonnenflecken’. In Frankrijk wil hij kennismaken met de impressionisten, maar dat lukte niet. De oorlog van 1870-1871 lag nog vers in het geheugen en van Duitsers moesten ze in Frankrijk niets hebben. Toch moest men aarzelend toegeven dat de schilderijen van Liebermann pasten in de ontwikkeling van de Franse impressionisten. In 1871 kwam Liebermann voor het eerst in Nederland. Hij bezocht de musea en raakte

23aa61ff9fcd2e68a63d99ca7966354e0551c751a96d27665d4743c838ef8a09 Portret Max Liebermann door Jan Veht in Dordrechts Museum 1904

Max Liebermann geschilderd door Jan Veth in 1904 (Dordrechts Museum)

niet uitgekeken op het werk van Rembrandt en Frans Hals. In 1877 bezocht hij Dordrecht. Hij logeerde in Hotel Royal bij P.J. Boudier die faciliteiten in zijn hotel had zodat schilders er konden werken. Hij trok op met zijn Oostenrijkse vriend Eugen Jettel, die op dat moment ook in Dordrecht was. Van het bezoek aan Dordrecht is maar één schilderij bekend, een interieur van een Dordtse slagerswinkel met vlees aan haken, slagersmanden tegen het plafond en een felgele toonbank. De slager kon door de week geen kunstenaar over de vloer hebben, maar Max kreeg toestemming om op een zondag te komen schilderen. Later voegde hij een dienstmeisje toe, dat een beetje misplaatst achter de toonbank staat. Bij volgende bezoeken maakte hij kennis met Jan Veth, die hem leerde etsen en Jozef Israëls, een schilder van de Haagse School, die door Liebermann zeer werd bewonderd. Hoewel velen het werk van Liebermann grof en banaal vonden, was er een grote groep verzamelaars die zijn werk bewonderden en er fors voor wilden betalen. Na de opkomst van Hitler werd het werk van de Jood Max Liebermann al snel aangewezen als ‘entartete Kunst’. Liebermann overleed in 1935, zijn vrouw pleegde acht jaar later zelfmoord om te voorkomen dat ze door de Nazi’s zou worden weggevoerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s