Bruidsstolp

Soms vind je nog wel eens een echte bruidsstolp 

20170813_133321_resized

Als je maar goed zoekt, valt er nog veel te vinden. Zo vonden Simone en ik twee keer achter elkaar een zogenaamde bruidsstolp, een ‘globe de mariée’. De één bij een veilinghuis, de ander in een Brabants café. Beide objecten zaten onder het stof. De inhoud was vervuild en gerafeld. We konden ze dan ook voor een prikje kopen. Vervolgens ging Simone met engelengeduld aan de slag en wist de stolpen perfect te restaureren. Het maken van een bruidsstolp is een gewoonte die in de 19de en begin 20ste eeuw voorkwam in België en Frankrijk en ook wel in Nederlands Limburg en Brabant. De inhoud bestaat uit een stoeltje waarop de ringen werden gelegd. Daarom heen allerlei symbolen die te maken hebben met liefde en geluk zoals vogels, bloemen en een spiegeltje dat de ziel weerkaatst. Kleine spiegeltjes geven het gewenste aantal kinderen aan. Een bruidsstolp werd door een bruidspaar een leven lang bewaard en af en toe bij de zilveren of gouden bruiloft opgestoft en aangevuld. 

20170813_133022_resized

Foto’s Simone Spruit

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s