Ongeluk bij ‘De Vink’ in Leiden

Bij uitspanning ‘De Grote Vink’ gebeurde in 1939 een vreselijk ongeluk 

restaurant-de-oude-vink-1905

Schilderij van Max Liebermann

 

Op mooie zondagen wandelden vele Leidenaars langs het Galgewater naar hotel-restaurant de ‘Groote Vink’ . De uitspanning met een terras aan het water was zeer geliefd. Het hotel was een Bondshotel, het restaurant een thuishaven voor een Wielrennersvereniging en een Automobielclub. Er was een stalling voor rijtuigen en later voor auto’s. Er waren feestzalen, een biljartzaal en zelfs een donkere kamer voor amateurfotografen. De kinderen van de bezoekers hadden dolle pret in de speeltuin, op de draaimolen, de schommels en de wippen. De ouderen zochten een plaatsje aan het water of in de theekoepel. 050 a Grote VinkEr waren ook roeibootjes te huur, maar daar kwam in de zomer van 1939 een einde aan door een vreselijk ongeluk. Een groep Utrechtse misdienaars was naar Scheveningen geweest en maakte op de terugreis een stop bij de Groote Vink. Een kapelaan huurde een bootje en roeide met vier jongens het Galgewater op. Het 58 ton metende motorschip ‘De Rijnstroom’ voer rechtstreeks op het roeibootje af. De van schrik verlamde kapelaan wist niet snel genoeg naar de kant te roeien en het bootje werd overvaren. Twee jongens uit één gezin verdronken. De schipper van ‘De Rijnstroom’ werd van roekeloosheid beschuldigd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s