De Ark en de Fluit

unnamedDe Ark van Noach was niet de enige 

Genesis 6:15 ‘En aldus is het dat gij haar maken zult: driehonderd ellen zij de lengte der ark, vijftig ellen haar breedte, en dertig ellen haar hoogte 

unnamedHet was al vele jaren bekend dat in de Babylonische geschiedenis sprake is van een verhaal over de zondvloed en de ark van Noach, dat vrijwel gelijk is aan het verhaal in de bijbel. De god heet in de Babylonische versie Enki en de man die een schip bouwde was Atra-Hasis. Een paar jaar geleden meldde zich in het British Museum in Londen een jongen met een kleitablet dat 1750 jaar voor Chr. was beschreven met spijkerschrift. *

kleitabletEen deskundige ontcijferde het schrift en ontdekte tot zijn verrassing, dat niet alleen het verhaal van de zondvloed werd beschreven, maar ook in details hoe de ark er uit had gezien. Daaruit bleek dat de ark ronde vormen had. Onmiddellijk moest ik denken aan het fluitschip.

De Hoornse koopman Pieter Jansz. (1561-1620), die onder meer handel dreef op de toen snel groeiende havenplaats Livorno. Hij liet een uithangbord aan zijn huis bevestigen met de naam Livorno en noemde zich voortaan Pieter Jansz. Liorne. Hij piekerde erover hoe hij zijn winst kon vergroten door meer vracht per schip te stouwen, minder tol te betalen bij het passeren van de Sont en met minder personeel te werken. Hij liet een schip

NESA02_A0211_X model fluitschip

Model Fluitschip

bouwen dat langer en boller was dan de gebruikelijke types. Het dek maakte hij zo smal mogelijk omdat  de tol in de Sont werd gemeten naar de breedte van het dek. Het schip moest stabiel op het water liggen zodat er minder bemanning nodig was om de tuigage te bedienen. Het verhaal wil dat Zeeuwse kooplui hem bespotten toen ze hoorden van de wilde plannen in Hoorn. Liorne zou hebben laten weten dat hij de maten van de ark als uitgangspunt had genomen, zoals ze worden genoemd in Genesis 6:15.

Het schip werd een groot succes. Het kreeg de naam ‘fluit’ omdat het de bolle vorm had zoals de schacht van een laars of een soort brood, allebei fluit genoemd.   

(* Zie ook de interessante site www.scientias.nl )

zondvloed_grt plafond Sixtijnse kapel Michelangelo_2

De zondvloed geschilderd door Michelangelo op het plafond van de Sixtijnse kapel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s