Turner in Dordrecht

e38cb84045182f7b4da058fa941282ba--william-turner-joseph dor Charles MartinIn 1817 bracht de Engelse schilder William Turner een bezoek aan Dordrecht 

William Turner (1775-1851) had het geluk dat zijn vader waardering had voor zijn werk. Vol trots hing hij de tekeningen van zijn jonge zoon op in zijn kapperszaak. Al op 15-jarige leeftijd mocht William naar de academie in Londen. Hij maakte tekeningen en

1524_10 Turner c 1799 zelfportret Tate

Zelfportret ca. 1799

aquarellen en vanaf zijn twintigste werkte hij ook met olieverf op grote panelen. Van begin af aan had hij welgestelde kunstverzamelaars om zich heen, die hem stimuleerden en zijn werk aankochten. Anderen verguisden zijn schilderijen, waarin hoe langer hoe meer op bijna impressionistische wijze met de effecten van licht werd gewerkt. Ondanks de moeilijke tijd en groeiende spanningen met Frankrijk, stuurden sponsors

1915_10 Turner on Varnishing Day 1846 olie op paneel door William Parrott

Turner op een vernissage, waarbij kunstenaars de laatste hand legden aan hun werk door het te vernissen. Schilderij van William Parrott uit 1846

William naar Parijs om schilderijen te bekijken in het Louvre. Het was het begin van een aantal reizen door Europa. Overal zwierf Turner rond met zijn onafscheidelijke schetsboekjes. Hij tekende en aquarelleerde, maakte aantekeningen en werkte het materiaal later uit tot schilderijen. In september 1817 reisde hij voor de eerste keer door Holland, waarbij ook Dordrecht werd aangedaan. William bewonderde de schilderijen van Aelbert Cuyp. Hij raakte niet uitgekeken op het septemberlicht over de grote watermassa’s rond

Dordrecht, Farmer's Cart and Three Sketches of Dort 1817 by Joseph Mallord William Turner 1775-1851

Schetsboekje van Turner uit 1817 waarin hij schetsen maakte van een boerenwagen en Dordrecht

Dordrecht. Na zijn terugkeer maakte hij aan de hand van zijn schetsen een groot schilderij met de veerboot naar Rotterdam, die tijdens windstilte met slap hangende zeilen voor Dordrecht ligt. De passagiers worden met roeiboten aangevoerd en met moeite aan boord gehesen.

 

 

Joseph Mallard william Turner Dordt New Haven Yale Art Centre Yale Centre for British Art

De veerboot op Rotterdam bij kalm weer voor Dordrecht, geschilderd door Turner in 1818

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s