Leiden, zo heeerlijk rustig

3 RP-P-1940-210 Gezicht op de Rijn bij Leiden, Noach van der Meer (II), 1763 vanaf Lange Houten Brug Zelfportret van Noach van der Meer, Noach van der Meer (II), 1769 - 1822_2Wat was het stil in Leiden in 1763 

RP-P-FM-58

Noach van der Meer (zelfportret) 

Noach van der Meer maakte het liefst prenten van heftige gebeurtenissen zoals branden en overstromingen, die verkochten lekker. In opdracht maakte hij ook wel portretten en af en toe een stadsgezicht. Hij werd geboren in Leiden in april 1741. Hij kreeg les in tekenen en graveren van onder meer zijn vader. Noach werkte in Leiden van 1761 tot 1768. In 1763 maakte hij de hierbij afgebeelde Leidse tekeningen, die hij zorgvuldig uitwerkte in gravures. Hij stond bekend als een goed vakman. De hier afgebeelde tekeningen zijn stadsgezichten van een stille stad. Tekening 1 is gemaakt van de Bostelbrug (bostel is afval van de bierbrouwerij). Links de Apothekersdijk en rechts de Boommarkt, in de verte de Hoogstraat. Rechts aan het eind is nog net een stukje van de hijskraan te zien die voor de Waag stond.

1 RP-P-1940-212

1 Gezicht van de Bostelbrug naar de Hoogstraat 

Tekening 2 is het Utrechtse Veer met trekschuiten en een wachthuisje waar net passagiers aan boord gaan. Links de brug over de Herengracht.

2 RP-P-1940-211

2 Aan het Utrechtse Veer

Tekening 3 is gemaakt vanaf de Lange Houten Brug over de Rijn (Galgewater) met in de verte de brug vanaf de Witte Poort, op die plaats ligt nu de brug van het Noordeinde naar de Haagweg. Rechts is nog net een stukje van het molenbolwerk te zien, de plaats waar nu de herbouwde molen ‘De Put’ staat.

3 RP-P-1940-210 Gezicht op de Rijn bij Leiden, Noach van der Meer (II), 1763 vanaf Lange Houten Brug Zelfportret van Noach van der Meer, Noach van der Meer (II), 1769 - 1822

3 Uitzicht vanaf de Lange Brug

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s