Gezicht op Dordrecht

20150328134422!Van_Bommel,_Haven_2De eeuwen door zijn schilders geboeid geraakt door Dordrecht. 

 

 

20150328134422!Van_Bommel,_Haven 1882

Gezicht op Dordrecht door Elias Pieter van Bommel (1882)

Het stadssilhouet met de stoere toren van de Grote Kerk, de brede rivieren en het spel van licht en wolken. Veel schilderijen zijn bekend, maar af en toe duiken er werken op uit een particuliere collectie, die worden geveild en dan weer verdwijnen in een verzameling, zoals het ‘Gezicht op Dordrecht’ van Elias Pieter van Bommel (1819-1890).

RP-T-1940-456 Elias Pieter van Bommel tek. van Moritz Calisch RM

Elias Pieter van Bommel getekend door Moritz Calisch

Elias werd geboren in Amsterdam. Na zijn opleiding aan de Rijksacademie legde hij zich toe op romantische landschappen, maar vanaf 1850 maakte hij vooral stadsgezichten. In tegenstelling tot tijdgenoten zoals Cornelis Springer, die nogal fantaseerde in zijn schilderijen, nam Van Bommel het heel nauw. Zijn schilderijen zijn topografisch betrouwbaar en daardoor zowel kunstzinnig als historisch van waarde. Elias bezocht ook een paar keer Dordrecht.

d4977409r 1871

Gezicht op Dordrecht van Elias Pieter van Bommel (1871)

In 1871 en in 1882 schilderde hij vrijwel vanaf dezelfde plaats de Grote Kerk. Het beeld is iets verschoven en de levendige entourage is anders. Zo is er op het schilderij van 1882 een stoomraderboot op de Oude Maas te zien. Aan het eind van zijn leven besloot Van Bommel in Wenen te gaan wonen. Hij maakte er nog een paar mooie schilderijen en overleed er toen op 69-jarige leeftijd.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s