Waterhozen bij Leiden

Image-01Op 24 juli j.l. meldde het KNMI dat er waterhozen waren gezien. Het deed mij denken aan de observaties van de Leidse geleerde Johannes le Francq van Berkhey

018 a RP-P-OB-84.Vijf windhozen bij Leiden, 1771, anoniem, Johannes le Francq van Berkhey, 1771 - 1774

Schets van Berkhey met vijf waterhozen. Links de toren van Oegstgeest, midden Noordwijk en rechts de molen van Voorhout

In de jaren 1770 en 1771 werden de mensen opgeschrikt door stormen, zware regenbuien en vreemde verschijnselen. Het was de tijd dat men zich intensief bezig hield met allerlei natuurverschijnselen en daar uitvoerig verslag van deed. De Leidse natuurkundige Johannes le Francq van Berkhey maakte nauwkeurig aantekeningen van een gebeurtenis op 17 september 1771. ‘ ’s Morgens ten half elf uuren van die dag was de lucht, zo als zy reeds veele dagen te vooren geweest was, vol zwaare graauwe Regen-wolken’, schreef hij. Johannes was de stad uitgewandeld richting Warmond vanwaar hij zicht had op de kerktorens van Oegstgeest en Noordwijk-Binnen en de molens van Voorhout. Tot zijn verbazing zag hij tegelijkertijd vijf hozen. Hij maakte een schets van de situatie en kwam tot de overtuiging dat de hozen bestonden uit slurven water: ‘… niet anders dan eene doorzakking van water uit eene en meer andere zwaare waterwolken’. En daarmee sloeg Le Francq van Berkhey de spijker op de kop. Hij raakte onderweg aan de praat met een paar zeelieden, die op de zelfde dag bij Noordwijk boven zee wel elf hozen hadden gezien. Hetgeen Van Berkhey en de zeelui hadden gezien waren waterhozen, sneldraaiende luchtbewegingen, die bij het raken van een wateroppervlak zoals bijvoorbeeld de zee, water opzuigen en dit aan land weer snel kwijt raken, meestal zonder noemenswaardige schade aan te richten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s