Wassen en witten

057 a Kukler _2In de vroege morgen van de 15de oktober 1928 was er een grote drukte in de Van der Werffstraat op de hoek van de Schagensteeg.

057 a Kukler

De Firma Kukler, ‘Eerste Leidsche Glazenwasserij en Witterij’, bestond 25 jaar. De witters en wassers stonden in hun uniformen opgesteld bij de grote mechanische ladder, voor het met slingers en gloeilampen versierde kantoor. De glazenwassers met een soort matrozenpakjes aan, verlevendigden al jaren het straatbeeld. De witters in hun lange schorten waren vooral binnen bezig, in kerken, kantoren en huizen. Af en toe botsten de glazenwassers met de dienstmeiden die nog in de weer waren met ragebollen en glazenspuiten. Toen een meid aan een glazenwasser vroeg of hij de bovenramen wilde doen, kreeg ze als antwoord dat hij geen vrouwenwerk deed, maar alleen grote klussen zoals het stadhuis. Op de jubileumdag werd baas Kukler in het zonnetje gezet. Hij kreeg van het personeel een klok voor zijn kantoor. De werknemers kregen allemaal een envelop met inhoud en de rest van de dag vrij. Maar eerst werd er nog een foto gemaakt. ’s Middags was er een druk bezochte receptie. Kukler was overweldigd door alle felicitaties. Hij bedankte zijn relaties met een advertentie in het Leidsch Dagblad.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s