Abraham en de drie engelen

 

 

carl_julius_milde_selbstbildnis_mit_oldach_und_speckter_2

Erwin Speckter

Twee jonge kunstenaars in hun atelier in Rome. De kunstenaar rechts werkt aan een doek met het verhaal van ‘Abraham en de drie engelen’. 

Genesis 17:19 ‘En God zeide: Voorwaar, Sara, uw huisvrouw, zal u een zoon baren, en gij zult zijn naam noemen Izak; en Ik zal Mijn verbond met hem oprichten, tot een eeuwig verbond zijn zade na hem’. 

Bernhard Neher Abraham en de engelen 1831

Abraham en de drie engelen geschilderd door Bernhard von Neher in 1831 in Rome

Daar zitten ze: Links Erwin Speckter (1806-1835) en rechts met de hoed Bernhard von Neher (1806-1886). Erwin is bij Bernhard ingetrokken, want hij is astmatisch en in het atelier van Bernhard kan worden gestookt. De kamer is in hartje Rome. Erwin schrijft in zijn brieven dat ze in een hoekhuis wonen. Aan de ene kant een drukke straat vol volk, kooplui en boeren die hun ezels laten drinken in de fonteinen op het Piazza Berterini. Aan de andere kant een meer deftige straat met rijtuigen waarin vreemdelingen, vooral Engelsen, zich laten rijden naar het Piazza di Spagna, met de Spaanse Trappen.

8. Speckter 1831

Atelier in Rome geschilderd door Erwin Speckter met het doek van de Albanese vrouw en dat met Abraham en de drie engelen.

De twee hebben gestudeerd aan de academie in München en behoren tot de studenten die een beurs hebben gekregen om naar Italië te reizen en daar een paar jaar te werken.

Beiden voelen zich aangetrokken tot de Duitse beweging ‘Nazerene’, kunstenaars die voor hun romantische schilderijen bij voorkeur kiezen voor Bijbelse onderwerpen.

41_00222282 Bernhard von Neher door Friedrich Hecker

Bernhard von Neher door Friedrich Hecker

Bernhard werkt aan een schilderij met de voorstelling van

Speckter-byRietschel 1829

Erwin Speckter door Ernst Rietschel (1829)

‘Abraham en de drie engelen’, die hem komen vertellen dat zijn vrouw Sara, ondanks haar gevorderde leeftijd, een zoon zal krijgen. Erwin werkt aan een portret van een Albanese vrouw. Het was even zoeken, maar ik heb beide schilderijen, die in particulier bezit zijn, kunnen vinden.

Bernhard maakte later onder meer wandschilderingen bij gedichten van Goethe en Schiller. Erwin kreeg een grote opdracht voor fresco’s in de ambtswoning van de burgemeester van Hamburg. Helaas kon hij zijn werk niet voltooien. Zijn astma verergerde en hij overleed, nog maar 29 jaar oud. 

Erwin_Speckter_-_Bildnis_einer_Albanerin_(1831)

Schilderij van de Albanese vrouw, waaraan Speckter in Rome werkte

Erwin-Speckter-In-His-Munich-Home

Erwin Speckter in zijn huis in München, aquarel van Carl Julius Milde

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s