Dordtse properheid

c1b19bae-7d43-11e4-85dd-99d0489cd5b1In mijn bibliotheek vond ik een flinterdun boekje over Sloddervrouwtje en Sloddermannetje. boschmidt55_1 Het stel woonde in een slodderhuisje waar je geen poot kon verzetten vanwege de bende. Tomado bracht uitkomst met afdruiprekken, flessenhouders enz. Annie M.G. Schmidt schreef het verhaaltje en Peter Wienk maakte er tekeningen bij voor een boekje dat je cadeau kreeg in de jaren vijftig bij de aankoop van een artikel van de firma Van der Togt Massa-artikelen Dordrecht, kortom Tomado. Jan en Wim van der Togt begonnen op zolder met het maken van schilderijhaakjes die je in het behang kon steken. Ze hadden succes en breidden hun zaak uit met artikelen van geplastificeerd draad. Er kwam zoveel vraag dat Tomado uitbreidde met bedrijven in Dordrecht en daarbuiten van een uiterst moderne architectuur. Ik herinner mij nog hoe ik uit het station in Dordrecht kwam en daar het gloednieuwe Tomadohuis zag staan met veel glas, roltrappen en eigentijdse kunst. Tomado is niet meer. Het Tomadohuis is verbouwd tot een appartementencomplex waar het goed wonen is. De kunstcollectie van Jan van der Togt is de kern van het succesvolle Van der Togtmuseum in Amstelveen. Het boekje van Sloddervrouwtje en Sloddermannetje is gezocht bij verzamelaars.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s