Een Dordtse eend

Sommige eenden zijn zo bijzonder dat er een schilderij van wordt gemaakt 

Sijtje (Sijctghen) was een doodgewone boeren loopeend. Maar hij werd bijzonder omdat hij zijn soortgenoten verre overleefde. Een eend van 15 jaar is al heel oud. Maar Sijtje werd 23 jaar. Toen ze 20 jaar was maakte Aelbert Cuyp een portret van haar met op het paneel de tekst:

Eend Sijtje van Aelbert Cuyp

‘Ick ben gebroet te wercken.dam k’was jonck en goet. Doen ick hier quam in voogelen borch sonder te paeren heb ick geleeft wel twintich jaren wel hondert eijers tsjaers geleijt daerom ben ick geconterfeijt gebroocken beennen tooch wt geneesen gesondt en bont is noch mijn weesen en als ick sijctghen steruen sal soo schrijft hoe out, en tjaer getal 1647’. (Sijtje kwam dus uit Werkendam, legde zo’n honderd eieren per jaar en werd ondanks een gebroken poot stokoud). De eend leefde nog drie jaar en stierf toen tot verdriet van haar baas. De sterfdatum werd op het paneel bijgeschreven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s