Dienstbode

klein 2db0813c-47df-26d5-afbc-d02d7f6e8d93 GoedeljeeEen dienstmeisje rond 1900, had het niet best

Advertenties in het Leidsch Dagblad

Wegens huwelijk der tegenwoordige wordt gevraagd tegen Mei a.s. eene nette Dienstbode, als Meid-Alleen, goed kunnende koken en van goede getuigen voorzien. Adres Plantsoen 20

DIENSTBODE als Werkmeid of Meid-alleen, van goede getuigen voorzien. Brieven franco onder letter M aan het Bureau van dit Blad.

053 a RP-T-1959-443 Twee dienstmeisjes, die een mat uitkloppen voor een stadshuis, Johan Antonie de Jonge, 1874 - 1927

Twee dienstboden door Johan Antonie de Jonge

Bij het doorbladeren van nummers van het Leidsch Dagblad uit de periode rond 1900, komen we tal van dergelijke advertenties tegen. Mevrouw zette een advertentie  of maakte gebruik van ‘besteedsters’, vrouwen die een soort uitzendbureau voor dienstmeisjes hadden. Meisjes moesten vanaf hun 16de jaar, of soms eerder, een baan zoeken om bij te dragen in de kosten van het gezin. De keuze was dan de fabriek of een dienstje. In het damesblad ‘De Huishouding’, lezen we nog in een nummer uit 1936, dat voor een eenvoudig meisje een baan in een huishouden was te verkiezen boven het werk in de fabriek. ‘Niet alleen leren zij veel op huishoudelijk gebied doch ook op economisch, geestelijk, hygiënisch, ethisch en aesthetisch terrein maken zij een leerschool door’. Er werd in hetzelfde artikel ook op gewezen hoe nuttig het was voor een eenvoudig meisje om met beschaafde lieden om te gaan.

De werkelijkheid lag meestal iets anders. De meisjes kwamen vaak uit de armste milieus. Thuis lag geen karpet op de vloer, daar was geen koper om te poetsen, een elektrisch strijkijzer of een stofzuiger ontbraken er. De meisjes maakten lange dagen in hun betrekking. L0044884 Promotional magazine insert for Sunlight SoapDe maandag ging meestal helemaal op aan het wassen. De avond ervoor ging het vuile goed eerst in de week en op maandag werd de tobbe klaar gezet. In een ‘water-en-vuur-winkel’, werden voor een paar centen, emmers heet water gehaald. De was werd gestampt en geboend op een wasbord. Daarna volgde het drogen en de dag erna het strijken met een zware bout, gevuld met gloeiende kooltjes en de eerste elektrische strijkijzers waren al even zwaar. De rest van het werk bestond uit boodschappen doen, stof afnemen, het kleed afvegen003 g met stoffer en blik waarbij theeblaadjes werden gestrooid tegen het stof, de straat schrobben en de ramen lappen met behulp van een glazenspuit, koken voor het hele gezin op een kolenfornuis, zilver en koper poetsen, tafel dekken en het ontbijt opdienen, kinderen naar school brengen en de hond uitlaten. Zo ging het de hele dag door. Telkens als de bel ging, moest het dienstmeisje met een net schort en een hagelwit mutsje naar de voordeur snellen.

007 a William_Hounsom_Byles_The_gentleman_and_the_maid Bonham,

Door William H. Byles

En dan waren er nog de bitse mevrouwen, opdringerige heren des huizes en hitsige opgeschoten zonen die de jonge meisjes probeerden te verleiden. Hoewel in de loop van de Twintigste Eeuw de arbeidsomstandigheden verbeterden, is de situatie van de dienstboden daar tot na de Tweede Wereldoorlog ver bij achter gebleven.

003 d

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s