Gezicht op Leiden

Aelbert Cuyp heeft een tekening gemaakt met een gezicht op Leiden 

RP-T-1900-A-4378 Gezicht op Leiden, Aelbert Cuyp, 1630 - voor 1649

Gezicht op Leiden door Aelber Cuyp (detail)

In het Rijksmuseum wordt een tekening bewaard van een gezicht op Leiden door Aelbert Cuyp. We zien van links naar rechts de OLV-kerk met de toren aan de Haarlemmerstraat, de Pieterskerk, de Stadhuistoren en de Hooglandse Kerk. De Marekerk staat er niet op, dat betekent dat de tekening gemaakt is voor 1649 toen de Marekerk voltooid was. Op het bekende ‘Gezicht op Leiden uit het N.O. ‘ van Jan van Goyen in museum De Lakenhal staat de Marekerk wel, dit schilderij is dan ook uit 1650. Schilders zoals Aelbert Cuyp en Jan van Goyen trokken er evenals hun collega’s op uit met een schetsboek om landschappen en stadsgezichten vast te leggen. Ze konden niet ter plekke schilderen, want er waren geen verftubes. Die werden pas uitgevonden door de Amerikaan John Goffe Rand in 1834. (patent 1841). De verf werd in het atelier gemaakt en direct gebruikt of bewaard in zakjes van varkensblaas. We weten niet of Cuyp de tekening van Leiden later heeft uitgewerkt tot een schilderij. 

1

Jan van Goyen heeft zijn schetsen van een gezicht op Leiden, uitgewerkt tot dit schilderij. (Museum De Lakenhal) 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s