Het Laatste Oordeel

Ik werd bang gemaakt in de Lakenhal door mijn oma 

Drieluik met het Laatste Oordeel

Het Laatste Oordeel

Ik had twee grootmoeders. De één was gereformeerd. Met haar moest ik ’s zondags mee naar de Gereformeerde Kerk aan de Herengracht.

Herengrachtkerk-oud2_resize

De Gereformeerde Kerk aan de Herengracht. (Nu Gereformeerd Vrijgemaakt)

De preek duurde lang voor een kind. Na drie kwartier was er een korte onderbreking met een psalm, de collecte en een pepermunt, daarna nog een half uur gepreek. Er kwam geen eind aan. Mijn andere grootmoeder kwam uit Vlaanderen. Zij was Rooms. Soms ging ik stiekem met haar mee naar de katholieke kerk in Oegstgeest. Daar was veel te beleven. Vrolijk luidende klokken. Gezwaai met wierook. Jongetjes in lange jurken. Ik keek mijn ogen uit. Door geklets van een nichtje kwam mijn gereformeerde grootmoeder er achter dat ik ontrouw was geweest. Ik moest mijn jas aan doen en in stevige pas wandelden wij naar de Lakenhal. Ik keek mijn ogen uit naar de hal met zwaarden en kanonnetjes. Maar oma sleurde mij mee naar een zaal met een groot schilderij. (Het beroemde drieluik van Lucas van Leyden). Zij wees mij naar het rechter luik, waar duivels met grote vorken, arme schepsel in de vurige muil van een groot monster prikten. ‘Als je nog een keer met dat wijf naar die kerk gaat, kom je daar terecht’, bitste ze. Haar vinger priemde in de richting van de hel. Dat was mijn eerste museumbezoek. Ik kon er nachten niet van slapen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s