Ongelovige Thomas

notredame20Waar komt de uitdrukking ‘ongelovige Thomas’, toch vandaan

(Johannes 20:29) ‘Zalig zijn zij, die niet zullen gezien hebben, en nochtans zullen geloofd hebben’. 

Giovanni_Battista_da_Faenza_-_The_Incredulity_of_Saint_Thomas

De ongelovige Thomas geschilderd door Giovanni Battista da Faenza. (National Gallery Londen)

Er zijn weinig verhalen die hebben geleid tot een zo veel gebuikte uitdrukking als ‘ongelovige Thomas’. Tegen iemand die iets niet geloofd wordt nog altijd gezegd: ‘Wat ben jij een ongelovige Thomas’.

TM01_00189_1_X

18de eeuws tegeltje met het verhaal van Thomas

In Haarlem heeft het merk Jopenbier zelfs spottend een biertje ‘Thomasbier’, genoemd onder het mom, je weet pas hoe lekker het is als je het hebt geproefd. Het verhaal van Thomas is bekend. Enkele apostelen hebben de opgestane Jezus gezien. Thomas was daar niet bij. Als de apostelen opgetogen vertellen over de opgestane Jezus gelooft Thomas dat niet. Een week later verschijnt Jezus opnieuw aan zijn discipelen. Dan is Thomas er bij. Hij gelooft pas als hij de wonden in de zij en de handen van Jezus heeft gezien en betast.

Rembrandt_-_The_Incredulity_of_St_Thomas_-_WGA19095 Pushkin Museum, Moscow

Schilderij door Rembrandt, (Poesjkin Museum Moskou)

De heiligendag van Thomas is 3 juli. Toen de apostelen uitwaaierden om het evangelie te brengen ging Thomas naar Kerala in Zuid-India. De christenen noemen zich daar nog altijd Thomaschristenen. Het verhaal van Thomas heeft altijd tot de verbeelding gesproken en is vele malen afgebeeld.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s