Bijna tramongeluk in Leiden

Er was bijna een ongeluk gebeurd met het Leidse stadstrammetje 

Bijna Ongeluk

Stadstram - peurbakkentocht-DSC_0359

Het stadstrammetje van de NZH nagebouwd voor de ‘Peurbakkentocht’ 2017. (Foto Niek Bavelaar)

De Leidse fotograaf Niek Bavelaar stuurde mij een foto van het NZH trammetje, prachtig nagebouwd voor de ‘Peurbakkentocht’ 2017. Onmiddellijk moest ik denken aan het bijna ongeluk bij het station. Het zal omstreeks 1950 zijn geweest. Ik was een jaar of acht. Met mijn moeder zat ik in het trammetje van Oegstgeest naar Leiden. De conducteur had alle banken omgekeerd in de goede rijrichting. Ik had me weer verbaasd over het bord OEGstGEEst. St in kleine letters om ruimte te besparen. Het trammetje reed schudden en bellend met een rotgang langs het Bos van Wijckersloot. Daarna behoedzaam over de Rijnsburgerweg en toen over de spoorwegovergang bij het station. De spoorbomen waren net opgehaald. Het trammetje vervolgde zijn weg. Plotseling was er paniek. In de verte naderde een sneltrein. De spoorwegwachter holde met een rode vlag de trap af van het seinhuisje. De trambestuurder rukte de koperen kruk los en stormde naar het achterbalkon. Met een klap ramde hij de kruk in het daarvoor bestemde gat. Gaf een wilde ruk en met een sprong schoot de tram met gillende passagiers achteruit. Een grote locomotief met een lange rij wagens schoot luid fluitend rakelings voor de tram langs. Wij waren aan een ramp ontsnapt.  

tram28accident

Het stadstrammetje ramt de auto die juist ‘Klein Curium’ in Oegstgeest verlaat. (RAL)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s