Mie van den Dop

Mie van den Dop had de studenten vijftig jaar van appeltjes voorzien. Dat moest worden gevierd.

Image-01

Appele Mie

Mie van den Dop was een bekende figuur op de sociëteit Minerva. De studenten hadden haar als twaalfjarig meisje in bescherming genomen, toen ze werd lastiggevallen door de politie. Vijftig jaar lang liep ze met een mand appelen en ander fruit van haar huis aan de Langebrug naar de sociëteit. Ze ging de tafeltjes langs in de sociëteit en probeerde haar fruit te slijten. De studenten mochten haar wel.

Opnamedatum:  2012-12-06

Abraham Arbouw zorgde op de Sociëtiet voor de koffie

Er werd in het atelier van Bernard Bruining een foto van haar gemaakt. Als een student met succes een examen had afgelegd, bracht ze een bloemetje voor hem mee. Ook toen Mie oud was en krom liep met een stok kwam ze, ondersteund door een kleindochtertje,  nog dagelijks op de sociëteit. ‘Zij was een goedige zware vrouw van het ouderwetsche Leidsche type’ wist een student zich te herinneren. Bij haar vijftigjarig jubileum als appelenvrouw in 1895 werd Mie uitbundig gehuldigd door de studenten. Ze kreeg een bedrag in geld en een leunstoel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s