Brand in Gerecht 10

Op een koude zondagmiddag, 6 januari 1889, wordt de rust verstoord. Alarm, er is brand aan het Gerecht 

027 a 646c2d34-d5f8-76cc-ce10-4425f26500ac

Gerecht 10

In het huis Gerecht nr. 10 woonde de Leidse textielfabrikant L.G. Le Poole met zijn gezin. Tijdens een stage in Engeland raakte de jonge Le Poole bevriend met een zekere Fred Illingworth. Een aantal jaren later logeerden Fred en zijn vrouw een paar weken aan het Gerecht. De Engelsen waren zo onder de indruk van het bezoek aan Nederland dat zij na terugkeer een boekje schreven met teksten van mevrouw en foto’s van meneer. In dit werkje komt het bezoek in Leiden uitvoerig aan de orde.

klein 57b7c407-3b8a-9f9a-b1cf-27dafbf3a269 gerecht 10 voor brand

Gerecht 10 vóór de brand

Over de aankomst bij Le Poole in het voorjaar van 1884 schreef hij: ‘Wij reden direct naar de woning van onze vriend, een echt oud Spaans (?) huis met licht geschilderde kozijnen en groene blinden, alles zo glimmend mogelijk. Een net dienstmeisje met een keurig schoon japonnetje en een geplooid mutsje deed open en begeleidde ons door een lange schone gang met veel licht geverfde deuren aan weerszijden, alles echt Hollands. De hoeveelheid lichte verf, die in Holland gebruikt wordt, moet enorm zijn. Al dat lichte was eerst wel een beetje pijnlijk voor onze Engelse ogen. Het deed weldadig aan uit te rusten in de gezellige kamer met grote openslaande ramen, die uitkwamen in een heerlijke grote tuin’.  Een paar jaar later werd het gezin Le Poole door een ramp getroffen. Op een koude zondagmiddag, 6 januari 1889, ontstond brand op de bovenverdieping van het huis. Gelukkig was de brandweer snel ter plaatse en werd met het blussen begonnen.

027 b Gerecht 10 na brand LEI001024673

De tuin van Gerecht 10 na de brand

De brand trok enorme belangstelling. Het publiek verdrong zich om zo dicht mogelijk bij de brand te komen. De politie en de schutterij hadden moeite om de mensen op afstand te houden. Toen het op straat glad werd omdat het bluswater bevroor, kwamen werklui met kruiwagens zand. Het publiek gooide handen met zand naar de politie. Er moesten met getrokken sabel en opgezette bajonet enkele charges worden uitgevoerd om de orde te herstellen. De brand bleef beperkt tot de bovenverdieping. De 17de eeuwse trapgevel was zwaar gehavend. Le Poole stelde voor om het huis in oude staat te herstellen. Dat vond men echter een absurd idee. Het gevolg is dat Gerecht 10 nu een saaie strakke lijstgevel heeft.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s