Jacobsladder

Het verhaal over de droom van Jacob spreekt sterk tot de verbeelding. De Jacobsladder is voor veel zaken vernoemd en vaak afgebeeld 

En hij droomde; en ziet, een ladder was gesteld op aarde, welker opperste aan den heel raakte; en zit, de engelen Gods klommen daarbij op en neder. (Gen.28:12)

Michael_Lukas_Leopold_Willmann_001 Staatliche Museen Berlin

Schilderij van Michael Willmann uit 1691 in het Staatliche Museum Berlin

Aartsvader Jacob was op de vlucht voor zijn broer Ezau. Hij ging ’s avonds slapen met zijn hoofd op een steen en had een droom. Langs een ladder zag hij engelen op en neer dalen. De stem van God beloofde hem dat hij en  zijn nageslacht het land waarop hij lag, zou bezitten. Jacob zette de steen overeind, zalfde die en noemde de plaats Beth-el, Huis van God.

Blake_jacobsladder 1805 British Museum London

William Blake (1805) British Museum London

Het begrip Jacobsladder wordt veel gebruikt. Weerkundigen noemen de stralen van de zon die tussen de wolken doorschijnen tot op de aarde, Jacobsladders. Een Jacobsladder is ook een transportband die wordt gebruikt om bijvoorbeeld zakken graan naar een zolder te brengen. In de elektriciteit ontstaat een Jacobsladder als een zogenaamde vonkbrug, dat zijn twee draden die schuin omhoog staan, onder spanning worden gezet. Er ontstaan dan vonkjes die voortdurend omhoog springen zodat het lijkt of er een vlam danst tussen de draden.

1478062806-136237-crop Jacobsladder

Jacobsladder

Er is zelfs een plantje dat Jacobsladder heet. De plant uit de familie van de ‘vlambloemigen’, dankt haar naam aan de blaadjes die twee aan twee als bij een ladder aan de steel zitten. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s