Nationale Synode

(In november 1618 komt de Nationale Synode bijeen 

synode-van-dordt-1618-1619

De Nationale Synode in vergadering bijeen

Op dinsdag 13 november 1618 is het druk rond de Grote Kerk van Dordrecht. Een deftig gezelschap in zwarte toga’s en witte kragen en tal van genodigden komen bijeen voor het begin van de Nationale Synode. Het is een onrustig jaar geweest. Weliswaar is er een bestand in de langdurige oorlog met Spanje, maar tussen de gereformeerden is een strijd ontstaan die tot een scheuring dreigt te leiden. De strakke leer van de predestinatie wordt ontkracht door de remonstranten, die pleiten voor een meer verdraagzame vorm van het calvinisme. Hoewel de protestanten in veel steden nog slechts een minderheid vormen, dreigen er rellen. De steden maken gebruik van hun recht om waardgelders aan te stellen. Dat zijn huursoldaten die in de praktijk vallen onder de stedelijke schutterijen, veelal welgestelde ruimdenkende burgers die op de hand van de Remonstranten zijn. Prins Maurits kan daar geen genoegen mee nemen en hij reist de steden af om de waardgelders te ontslaan. Hij laat bovendien Raadpensionaris Joan van Oldenbarnevelt gevangen nemen, die sympathie voor de Remonstranten heeft. Maurits eist bovendien dat er een Nationale Synode komt om aan de twisten een eind te maken. Er is al onrust genoeg. De gevreesde pest steekt telkens weer de kop op en doet de huizenprijzen ineen storten. ’s Avonds kijken de mensen angstig naar de enorme komeet die vanaf 9 november aan de hemel verschijnt. Een teken van groot onheil. Ook wordt er verteld dat er een grote vis op het strand is aangespoeld, ook al een slecht voorteken.

Gezicht-op-de-Kloveniersdoelen-vanaf-het-Stek

De Nationale Synode wordt gehouden in de bovenzaal van de Kloveniersdoelen in Dordrecht. Het gebouw is helaas gesloopt in 1857

Onder leiding van dominee Johannes Bogerman komen 125 mannen bijeen in de grote bovenzaal van de Kloveniersdoelen in Dordrecht. Theologen uit heel Nederland, maar ook stemgerechtigde waarnemers uit Duitsland, Zwitserland en Engeland. De voertaal is Latijn. De vergaderingen zijn openbaar en veel Dordtenaren en lui van buiten de stad maken een tripje naar de doelen om al die knappe koppen eens van nabij te zien.

(zie voor meer stukjes over de statenvertaling de desbetreffende tab)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s