Haarlem

Eén van de merkwaardigste figuren uit de geschiedenis van Haarlem is de reus Cajanus. In 2017 werd over hem zelfs een opera opgevoerd in de Grote Kerk. 

De reus Cajanus

 

Image-01

De reus Cajanus

Cajanus besloot in 1745 de rest van zijn leven in het Proveniershuis aan de Grote Houtstraat te gaan wonen. Hij betaalde 2800 gulden en nam er zijn intrek. Dat gaf nog een heel gedoe want de man was 2.60 m lang. Er moest voor hem een stoel, een tafel en een bed worden gemaakt. Daniël Cajanus was omstreeks 1703 in Finland geboren als zoon van een dominee. Hij groeide uit tot een oersterke reus. Cajanus verdiende zijn geld door zich als bezienswaardigheid  te verhuren op kermissen en aan vorstenhuizen. Tijdens een bezoek aan de dierentuin achter de Amsterdamse herberg ‘Blauw Jan’, raakte hij bevriend met de herbergier. Toen diens vrouw herberg de ‘Gouden Leeuw’ aan de Grote Markt in Haarlem erfde, kwam Cajanus daar regelmatig op bezoek. De Haarlemmers keken hun ogen uit. De reus kon aan een straatlantaarn zijn pijpje aansteken.

005 b Daniel_Cajanus_im_Blauw_Jan

Een vriendschappelijk klapje tijdens een spelletje dammen kwam hard aan.

Toen hij tijdens een damspelletje zijn tegenspeler een goedmoedig klopje op de schouder gaf, kromp de man ineen en had nog dagenlang pijn. In 1749 overleed Cajanus. Onder grote belangstelling werd hij begraven in de Grote Kerk. Nog lange tijd daarna zei men in Haarlem van iemand met grote voeten: “Jij hebt Cajanusvoeten”. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s