Dordrecht

Dordrecht, de oudste stad van Holland, barst van de verhalen over boeiende figuren. Er komen er nog steeds bij zoals onlangs nog de ontdekking van de ware identiteit van een jongetje op een schilderij van Ferdinand Bol 

Speurtocht naar een jongetje

 77e3889912f8e24dddd15fcb16a9d44f Ferdinand BolIn de zomer van 2015 werd bij Sotheby’s in Londen een prachtig, levensgroot jongensportret van de, in Dordrecht geboren schilder Ferdinand Bol, verkocht voor ruim vijf miljoen pond. Het schilderij was ooit in het bezit geweest van de Nederlandse familie Fagel, maar het werd in het begin van de 19de eeuw aan een geïnteresseerde in Engeland verkocht. Vanaf 1825 hing het doek bij de nieuwe eigenaar in Castle Howard, het enorme kasteel dat later bekend is geworden door de tv-serie ‘Brides Head Revisited’. Onlangs hebben de huidige eigenaren besloten om het werk, samen met enkele andere kunstwerken, te verkopen, om met de opbrengst de nodige restauraties aan het kasteel te kunnen bekostigen.

Het jongensportret dateert uit 1652. Bol was van circa 1635 tot 1641 leerling van Rembrandt geweest, maar had daarna helemaal zijn eigen stijl weten te vinden. Op het grote schilderij zien we een jongetje van een jaar of acht. Het is een ventje uit een rijk milieu. Dat zien we aan zijn kleding, maar ook aan het kostbare oosterse tapijt op tafel. Zoals gebruikelijk in die tijd, draagt de jongen kleding  zoals die van een volwassene. Er bestond toen nog geen aparte kinderkleding. Kinderen werden  gekleed als miniatuur volwassenen. Totdat ze ongeveer zeven jaar oud waren, droegen jongens een jurk, daarna kregen ze een broek aan. Zo was dus de leeftijd van rond de acht jaar, een mooi moment om een portret te laten maken. 006L15033_6CC27 Ferdinand Bol Sotheby's_2De jongen houdt een groot wijnglas vast dat op tafel staat. Algemeen werd aangenomen dat het de zoon  van Ferdinand Bol zelf was. Maar Prof. Dr. Frans Grijzenhout, een speurneus in de kunst, die steeds weer met nieuwe, verrassende ontdekkingen komt, twijfelde daaraan. Immers, Ferdinand trouwde in 1653 met Elisabeth Dell. Het schilderij is van 1652 en de daarop afgebeelde jongen was toen dus al zo’n negen jaar op de wereld. Om die reden leek het niet  erg waarschijnlijk dat het een kind van Bol zou zijn. En waarom had het ventje zo nadrukkelijk een glas wijn in zijn hand? Met zijn team ging Grijzenhout op onderzoek uit  en in het programma ‘Kunstraadsels’van omroep Max in de uitzending van 1 juni 2017, onthulde hij het resultaat. De jongen op het schilderij, blijkt het neefje te zijn van  Elisabeth Dell en was bovendien de zoon van een wijnhandelaar, vandaar het glas. Zijn naam was Frederick Sluysken. Het schilderij is thans te zien in The National Gallery in Londen. Het wordt inmiddels als zo’n  belangrijk werk beschouwd, dat de Britse overheid heeft besloten, dat het doek voorlopig niet het land uit mag. The National Gallery probeert nu geld bijeen te krijgen om het schilderij officieel in haar bezit te krijgen. Dankzij Frans Grijzenhout weten we nu de herkomst van het jongetje en dat hij Frederick heette. Ook is bekend dat hij niet in de voetsporen van zijn vader trad maar later jurist is geworden in plaats van wijnhandelaar.

006L15033_6CC27 Ferdinand Bol Sotheby's

Frederick Sluysken, geschilderd door Ferdinand Bol in 1652

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s